Vaszary Galéria

A Galéria

Vaszary Kolos egykori hercegprímás első ízben esztergomi tanárként érkezett Füredre – gyógyulási céllal. Attól fogva szinte minden évben itt pihent. Már pannonhalmi apátként rendbe hozatta az akkor a rend tulajdonában lévő fürdőt. Esztergomi érsekként vette meg a bencés rendtől a területet, amelyen 1892-ben felépült eklektikus stílusú, tornyos nyaralója, Czigler Győző építész tervei alapján.

A hercegprímás halála után az épületet a benne lévő ingóságokkal együtt elárverezték, majd az 1920-as évek közepére honvédtiszti üdülőt alakítottak ki benne. 1927-ben készült el a nyugati szárny. Az épületek a II. világháború végéig a Honvédségi Jóléti Alap tulajdonában voltak.

Információk

Vaszary Galéria

Cím:
8230 Balatonfüred,
Honvéd utca 2-4.
Elérhetőségek:
+36-87/950-876 (1. mellék),
info@furedkult.hu,
csoportfoglalás:
vaszary.foglalas@furedkult.hu

 

Nyitva tartás

 

Jegyárak

Kiállítások a Vaszary Galériában

Kiállítás archívum

Pintér Aukciós Ház kiállítása a Vaszaryban – 2017. augusztus 08.
Emberi, túlságosan emberi – 2017. augusztus 08.
Gyermek a magyar képzőművészetben – 2017. június 19.
KONTAKT 2.0 – 2017. április 19.
Kortársunk Daumier – 2017. március 07.
PINTÉR AUKCIÓ – 2016. július 20.

Rendezvények

A galéria illetve a város kulturális intézményeinek aktuális programjai.

Rendezvény archívum

Paul Cezanne nyomában – 2017. november 15.
Sándor György a Vaszary Galériában – 2017. március 20.
Finisszázs – 2017. január 03.
Élő MúzeumCafé – 2016. november 22.
Villa Advent – 2016. november 09.

MÚZEUM SHOP ÉS KÖNYVESBOLT

A Balatonfüredre és a Galériába látogatókat a kiállításokhoz és a városhoz kapcsolódó könyvek, katalógusok, képző- és társművészeti kiadványok mellett szebbnél szebb ajándéktárgyak gazdag kínálata várja a Múzeum Shopban. A város kulturális kínálatának nagy részét dokumentáló kiadványok segítenek eligazodni a kiállítások és irodalmi, művészeti rendezvények között, és információkkal látja el az érdeklődőket Balatonfüred több évszázados kulturális életéről. A válogatott, minőségi ajándéktárgyak ékszerek és dekorációs tárgyak széles választéka kiváló ajándék úgy szeretteinknek, mint magunknak.

Vaszary Galéria Baráti Kör
Május 16-án Balatonfüreden megalakult a Vaszary Galéria Baráti Kör. A hajdani szovjet üdülő betonépületének lebontásával és Vaszary Kolos hercegprímás romos nyaralójának felújításával Balatonfüred nem csak egy új kiállítóhelyet nyert, hanem egy igazi közösségi teret is, amely a Baráti Kör megalakulásával új, a művészetbarátok érdeklődésére számot tartó programok helyszíne
is lett.

A Vaszary Galéria 5 éve európai szintű, nemritkán Magyarországon egyedülálló kiállítások sorát kínálja az idelátogatóknak. Az elmúlt időszakban többek között Márffy Ödön, Csók István, Auguste Rodin, Amrita Sher-Gil, Joan Miró műveiből készült kiállítást láthatott a közönség. A képzőművészeti tárlatok mellett színházi előadások, koncertek, irodalmi estek színesítik a kínálatot.
A Galériában működő Vaszary Alkotóműhely egész évben várja múzeumpedagógiai foglalkozásaira, nyaranta táboraira a gyermekeket.