Városi Helytörténeti Gyűjtemény és Kiállítóhely

KIÁLLÍTÓHELY

Cím: 8230 Balatonfüred, Blaha Lujza u. 3.

Elérhetőség: 06-87/580-041, info@furedkult.hu

A Vaszary Ernő fürdőigazgató számára 1913-ban épült hétszobás szolgálati lakás nyugdíjazása, illetve a család kiköltözése után a bencés rend papjainak nyaralója, később lelkészlak, majd a telepi lelkészhivatal otthona lett.
Felújítása óta az épület ad otthont a Városi Helytörténeti Gyűjtemény és kiállítóhelynek. Állandó, interaktív kiállításán a látogatók négy nagyobb témakör: a közlekedés, a gyógyfürdő/fürdőkultúra, az Anna-bál és a színházi élet vonatkozásában ismerkedhetnek meg a város reformkori történetével.
A Városi Helytörténeti Gyűjtemény rendkívül gazdag könyvtárával kutatóközpontként is működik. Emellett itt kapott helyet a Látogatóközpont is, ahonnét tematikus séták indulnak. A szervezett, szakvezető kíséretében tett kirándulások végigvezetik az érdeklődőket a reformkori városrészen – felelevenítve a füredi polgárokhoz és épületekhez kötődő érdekes történeteket.

INFORMÁCIÓK
Városi Helytörténeti Gyűjtemény
Cím:
8230 Balatonfüred,
Blaha Lujza u. 3.
Elérhetőségek:
06-87/580-041
info@furedkult.hu

Kutatószolgálat

Szerda – péntek: 10.00–18.00

Rendezvények

A múzeum és a város kulturális intézményeinek aktuális programjai.

Reformkori séta

A sétaútvonal a Látogatóközpont elől indul, és a Blaha Lujza utcán vezet végig, ahol az épületek történetein túl anekdotákat hallhatnak Blaha Lujzáról, Jókai Mórról, a Posta-házról, valamint az első Anna-bálról, s a hozzá fűződő hagyományokról. A Horváth-ház érintésével átsétálunk az Anna Grand Hotelhez, amely már a reformkor idején is kedvelt szállója és vendéglője volt művészeknek. Az árkádok alatt megtekintjük a Füredi Panteont. A Gyík szobornál a színházi életről, a Kossuth forrásnál Balatonfüred gyógyító vízének legendáiról, valamint az egykori Fürdőház (ma Állami Szívkórház) híres orvosairól és betegeiről mesélünk érdekes történeteket. A Tagore sétányon át, érintve Blaha Lujza Emlékpadját, a Halász és a Révész szobrokat, valamint a Rózsakertet tér vissza a séta a Látogatóközponthoz.

KUTATÓSZOLGÁLAT

Cím: 8230 Balatonfüred, Blaha Lujza u. 3.
Elérhetőség: +36-87/580-040
bfhtgy@gmail.com

www.historia-bfured.hu

A Városi Helytörténeti Gyűjtemény állománya a Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményének része. A helytörténeti dokumentumok gyűjtése már a könyvtár alapításakor megindult. Az állomány az 1950-es évek óta fokozatosan bővül.

Látogatóközpont

A Látogatóközpont kulturális információs központként tájékoztatást nyújt az idelátogatók számára az aktuális kiállításokról, kulturális programokról, rendezvényekről, kombinált jegyekről, valamint a város turisztikai attrakcióiról. Emellett kis városi utazásokra, tematikus sétákra, hajóutakra, felfedező játékokra invitálja vendégeit.

Balatonfüred reformkori városrésze a Balaton-part kulturális központjává nőtte ki magát. Kiállítások, koncertek és megannyi kulturális és művészeti rendezvény várja az idelátogatókat. Ebben a szórakoztató kavalkádban segítünk eligazodni, hogy itt tartózkodásuk alatt maradéktalanul élvezhessék az évszázadok óta közkedvelt fürdőváros pezsgését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre