Színházi Fesztivál – A családokon a figyelem

Az idei Kisfaludy SZÍNHÁZi Fesztivál alkalmával Balatonfüredre érkezik Kern András, Pálos Hanna és Nagy Ervin is. Lesz vidám, látványos bolondozás a gyerekeknek, és precízen kidolgozott, elgondolkodtató katarzis a régebb óta fiataloknak.

– Kapcsolódva a Családok éve programjaihoz olyan témájú előadásokat válogattunk idén, amik a legkisebbeknek élményt, a szülőknek-nagyszülőknek pedig szórakoztató és elgondolkodtató perceket okozhatnak – fogalmazta meg a rendezőelvet Kéri Kitty, a balatonfüredi Kisfaludy Színház vezetője. – Minden évben fontos a fesztivál szervezése kapcsán, hogy olyan kamara előadásokat – monodrámát vagy kétszemélyes darabot – hozzunk el Füredre, ami nem a nyári limonádék sorába tartozik, hanem valódi, katartikus pillanatokat okoz a nézőknek. Ilyen volt korábban Péterfy-Novák Éva Egy asszony című darabja Tenki Rékával, idén pedig a július 3-ai nyitó előadásunk, a Katona József Színház vendégjátékában látható Lélegezz. A családalapítás és a gyermekvállalás kérdését feszegető előadás rendkívül szép és megrázó.

A Duncan Macmillan drámaíró által jegyzett kétszereplős darab nemcsak Angliában aratott zajos sikert, hanem ott szerepel a berlini Schaubühne repertoárján is. A magyar fordítást Tóth Krisztina készítette, 2017 februárja óta pedig Forgács Péter rendezésében nagy sikerrel játsszák a Katonában, alig lehet rá jegyet kapni. A női szerepet a Junior Príma-díjas Pálos Hanna vállalta magára, aki ezért az alakításáért 2017-ben elnyerte a Vastaps-díj legjobb női főszereplőnek járó elismerését. A férfi főszereplő az a Nagy Ervin, aki csaknem húsz éve a Katona tagja, a Hídemberben Kossuth Lajosként láthattuk, legutóbb pedig a Kincsem című mozifilm főszerepét bízták rá.

A július 2-8. között zajló Kisfaludy Színházi Fesztivál teljes programja itt.

Kéri Kitty

– Július negyedikén egy nagyszabású, zenés, humoros mesejátékkal érkezünk, ami a Pécsi Nemzeti Színház és a balatonfüredi Kisfaludy Színház koprodukciójában készült. A Végtelen Történet és a Momo írójától, Michael Ende tollából származó A pokoli puncs-pancs szilveszter éjszakáján játszódik, ami így a nyár derekán önmagában is izgalmasnak ígérkezik. A díszlet és a látvány egy egészen különleges színfoltja lesz az idei fesztiválunknak, a hozzá kapcsolódó szórakoztató zenét Némedi Árpád kollégám jegyzi. Az előadásban a Kaposvári Egyetem hat hallgatója játszik, akik a tanítványaim, és már korábban is találkozhatott velük különböző előadásokban a füredi közönség, érdekes lesz megfigyelni, hogy ők az elsős vizsgájuk óta hova fejlődtek.

A Kern András által előadott A Kellékes című monodráma szintén nagy közönségsiker, ez július 5-n lesz látható Füreden. Pénteken a Párizsban élő, magyar származású Yasmina Reza Az öldöklés Istene című darabját rádiószínházi formában olvassa fel Kéri Kitty, Trokán Anna, Rajkai Zoltán és Király Attila. A darabban két házaspár vitatja meg a gyermekeik rosszaságából adódó helyzetet és a házasságaik őszinteségét, ami olykor kacagtató, de leginkább elgondolkodtató. Az előadás 18.30-kor kezdődik, vagyis a délutáni és az esti futball-mérkőzés között épp belefér bárki idejébe.

– A családok événél maradva a szombat teljes egészében a gyermekeké lesz: a Kisfaludy Színpad környékén népi játszóteret rendezünk be nekik. A zárónapon a névadó Kisfaludy Sándort, a Dunántúl első kőszínházaként 1831. július 3-án megnyílt füredi teátrumot, és a reformkori színészóriásokat ünnepeljük: a Vaszary Galéria termeiben megelevenedő színész-szobrokkal találkozhatnak az érdeklődők, mint például a Jászai Mari-díjas színművésszel, Szalma Tamással. Fontosnak tartom, hogy a fesztiválunkon minden évben több, egymást követő napon a színházszerető közönség válogatott előadásokat nézhet meg Balatonfüreden – fogalmazott Kéri Kitty.

(2018.06.23.)