Nyáresti komolyzenei koncertek

Naponta klasszikus hangversenyek a parton. 12 koncertet adnak Balatonfüreden az immár negyedik alkalommal megrendezendő Klassz a pARTon komolyzenei koncertsorozat keretében. A fesztivál számos külföldi előadót sorakoztat fel, az idei újdonság, hogy a Balaton-parti estek mellett Pozsonyban és Rijekában is lesznek koncertek.

A programsorozat füredi nyitó koncertje július 26-án lesz, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Ivana Damjanov zongoraművésszel lép fel, vezényel a világhírű karmester, zongoraművész Vásáry Tamás.
A koncertsorozat arca és házigazdája idén is Érdi Tamás zongoraművész, akit az Év Kulturális Nagykövetévé választottak.

Koncertet ad majd a lengyel Lutoslawski Quartet, és fellépnek a BalatonSAX mesterkurzus európai professzorai, Alain Crepin, Szepesi Bence, Paul Cohen, Nicolas Prost, David Salleras és Jure Pukl.
A Klassz a pARTon hazai fellépői között szerepel a Budapest Concerto Zenekar Keller András irányításával, valamint az Anima Musicae Kamarazenekar.
Koncertezik a virtuóz zeneszerző Szirtes Edina Mókus, a sokszínű Európát színpadra varázsló Tompos Kátya – Hrutka Róbert duó, valamint a Kodály Quartet és Farkas Gábor zongoraművész.

Mozart Varázsfuvoláját is láthatja a közönség Gulyás Dénes rendezésében, lesz operagála, koncertezik a Vollhorn Kürtegyüttes és itt lesz a budapesti Solti György Zeneiskola Vonószenekara és a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar, vendégük pedig a veszprémi Hartmann Domonkos, aki Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaverseny nagydíját nyerte el.

Részletes program itt.

A Cimbora Alapítvány fesztiválja évről évre kitűnő alkalom arra, hogy az ismert előadók mellett a hazai klasszikus zenei tehetségek bemutatkozhassanak nagyobb közönség előtt.
A koncertsorozatot mindig is a minőségi produkciók jellemezték, idén a nemzetközi fesztivál kavalkádban is részt vesz a kezdeményezés. A fesztivál keretében Balatonfüred mellett Balatonalmádiban, Csopakon, Gyenesdiáson, Keszthelyen, Paloznakon, Salföldön, Siófokon, Szigligeten, Tihanyban, Vászolyban és Zamárdiban -, valamint Esztergomban is lesznek programok.
A díjmentes koncerteket szabadtéri színpadokon, templomokban, kastélyokban és strandokon is rendezik.

(2018.07.18.)