Megnyílt a Zsidó Kiválóságok Háza


Megnyílt a felújított egykori zsinagógában kialakított modern kiállítás. A tárlat mintegy 110 világhírű tudóst mutat be korszerű eszközökkel. A zsidóság tudományos eredményeit feltáró interaktív kiállítás közérthetően és élményszerűen tárja elénk a világunk nagy vívmányait a golyóstolltól a játékelméleten át az ólommentes benzinig.

A 200 milliós beruházás révén új kulturális és közösségi funkciót kapott a felső városrészben álló, hosszú évek óta elhagyatott műemléki épület.

– A beruházás három célból jött létre: megújítottuk az ófalu legrégebbi, műemléki épületét, új közösségi teret hoztunk létre a felső városrészben, és egy modern kiállítással gazdagodott Füred kínálata – mondta az ünnepélyes megnyitón Bóka István polgármester, aki megemlékezett arról is, hogy közel 150 zsidó származású embert hurcoltak el Balatonfüredről a második világháború idején, akik közül csak páran tértek haza. Nekik is emléket állít a felújított régi zsinagóga.

– Nem akartunk holocaust emlékhelyet létrehozni, sajnos abból van elég. Úgy gondoltuk új megközelítésre, pozitív üzenetre van szükség, így jött létre ez az egyedülálló kiállítás, ami meggyőződésem, hogy tovább növeli a város vonzerejét. Ez egy kulturális, közösségi tér, ahová akár csak egy kávéra is be lehet ülni. Azt szeretnénk, ha ez a barátság, az együttműködés, az egymásra figyelés háza lenne – fogalmazott Olti Ferenc, tanácsadó, a kiállítás főszervezője.

Az EGT Alapok Kulturális és természeti örökség programjának keretében megvalósuló beruházás 184 millió forintba került, amelyhez az önkormányzat 9,7 millió forint önerőt biztosított.
Az Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika elnevezésű, háromnyelvű állandó kiállításon több mint 110 világhírű kutató, feltaláló élete és munkássága ismerhető meg. Olyan, zsidó származású Nobel-díjas, valamint a szakterületükön maradandót alkotó világhírű kutatók, akiknek munkássága mai életünkre is hatással van.
Érdekes társaságot lehet szemügyre venni, itt van Sigmund Freud, Mark Zuckerberg, Albert Einstein, Neumann János, Hajós Alfréd vagy éppen Teller Ede.
Az érdeklődők nyolc szakterület kiválóságait ismerhetik meg, a részecskefizika és az informatika elismert tudósai mellett orvosok, biológusok, fizikusok, matematikusok, kémikusok, építészek életműve tekinthető meg.
A tudósok között találmányok és tudományok szerint is válogathatunk, de saját látogatási programot is összeállíthatunk magunknak. A tudósok listája az intézmény honlapján.

A műemlék épület alapja a középkori Füred falu temploma volt, amelyet Szent Margit tiszteletére építettek. Első említése egy 1267-ben kiadott oklevélből ismert. A templomot fordulatos és tragikus története során többször is újjáépítették. 1855-ben az épületet a reformátusok eladták a füredi zsidó hitközségnek, egészen 1944-ig működött zsinagógaként. Sorsa a második világháború utáni vidéki zsinagógákéval osztozott: a benne őrzött tóra tekercseket elvitték, megszűnt szakrális funkciója. Az 50-es, 60-as években hajógyári raktárként, garázsként használták, majd 1991-ben magánkézbe került, étteremként működött, az elmúlt években azonban magára hagyatva, üresen állt.
A felújítás során az egykori templomépület egybeépült egy új, modern, 21. századi látogatóközponttal.

(2018.03.20)