Kultúra gyerekeknek

 

A 29 millió forintos program keretében az óvodás korúaktól az általános iskolás gyerekeken keresztül a 24 éves korú diákokkal bezárólag, több korosztályt megszólító foglalkozásokat tartanak majd a városban, amelyek játékos formában fejlesztik az önkifejezést és kreativitást ugyanakkor az elméletre is hangsúlyt fektetnek.

Külön figyelmet fordítanak arra, hogy a diákok illetve az óvodások olyan ismeretekhez jussanak, amelyek jól illeszkednek a tanmenetbe, de egyben másfajta információt és élményt is adnak. Elsősorban a gyermekek személyiségfejlődésére, képességeik kibontakoztatására, kreativitásuk fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, növelik önbizalmukat, kapcsolatteremtő, önkifejező, és konfliktuskezelő képességüket, erősítik motiváltságukat.

A Füredkult Kft. három óvodával, négy helyi általános és kettő középiskolával, valamint öt térségi tanintézménnyel kötött együttműködési megállapodást. Nyolcféle tehetséggondozó program indul, van közöttük havi szakkör, foglalkozássorozat, témanap és verseny is. A program ez év júniusban kezdődik és 2019. november 30-iga tart.

A jelentkezők tematikus foglalkozásokon vehetnek részt. Lesz interaktív irodalom, alkotóművészeti foglalkozás, sajátos tárlatvezetés, verseny, vetélkedők osztálykirándulások keretében, vizuális kultúra, kézművesség, balatoni hajózás és gasztronómiai ismeretek.
A tehetséggondozó foglalkozásokon az élményszerű, gyakorlati képzés nagy hangsúlyt kap

A „Népművészeti és kézműves foglalkozások” a 8-14 éves korosztályt ismerteti meg a népi hagyományokkal és a néptánccal.
A 17-20 éves középiskolások számára indul a Te is lehetsz Anna-bál szépe program, itt a leendő első bálozók kapnak ízelítőt illemtanból és a nőiesség viseléséből.

A „Színfalak mögött” című témanap az általános iskola felső tagozatosainak szól. A hagyományos tanóráktól eltérő, élményszerű foglalkozásokkal igyekeznek növelni a résztvevők irodalmi műveltségét, formálni ízlésüket.
A „Vendégségben Vaszarynál” témanap a speciális nevelést igénylő gyerekeknek illetve óvodai csoportoknak egyaránt elérhető. A program a vizuális nyelv használatában segít a gyerekeknek, az alkotóműhelyben a képalkotás, a nyomhagyás, a gondolat kifejezésének szolgálatába állítják a színeket, formákat, vonalakat.

A művészet iránt érdeklődő diákokat invitálja „Az alkotástól kiállításig” című tehetséggondozó képzés, míg a „A magyar nyelv szeretete” című témanap modern szemlélettel igyekszik kedvet adni az általános és középiskolás diákoknak az íráshoz, az olvasáshoz, egyáltalán az irodalomhoz.

A Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. a város meghatározó kulturális intézménye, kilenc telephelyen, hét intézmény munkáját fogja össze.
Az állandó és időszaki tárlatoknak helyet adó múzeumok és galériák mellett – Vaszary Galéria, Kisfaludy Galéria, Helytörténeti Múzeum, Vitorlázeum, Jókai Mór Emlékház – ide tartozik az Arácsi Népház valamint a Kisfaludy Színház.

A Kft keretein belül nyolc művészeti csoport működik – fúvószenekar, vegyeskar, citera zenekar, hímző műhely, dalkör, senior néptáncegyüttes, képzőművész csoport, tánccsoport.
Feladatuk a kiállítások, művészeti események, közösségi rendezvények és ünnepek szervezése. Legnagyobb rendezvényeik a Tavaszi Fesztivál, a Könyv Bor Jazz Napok, a Kisfaludy Színházi Fesztivál, a Borhetek kulturális programjai, a Füredi Szüret, illetve a Magyar Nyelv Napja.

(2018. 02.05)