Jókai nyomában

A nagy, klasszikus és egyben szenvedélyes írónak állított ismét emléket a város a hagyományos Jókai Napokkal. Füredhez, a tájhoz több szállal kötődő romantikus író szellemiségét több program is megidézte. De az élet nemcsak irodalomból állt Jókainak sem, ezért ezúttal is megrendezték az elmaradhatatlan gasztronómiai partit a Koloska völgyben.

– Nemcsak megemlékezünk Jókairól, hanem szelleme is itt van közöttünk. Nem véletlen, hogy éppen a Jókai Napok keretén belül most már évek óta együttműködési megállapodást kötünk egy-egy hazai várossal, amellyel úgy gondoljuk, közösek az értékeink, közösek a gyökereink. Idén Bajával létesítünk az idegenforgalom, a kulturális turizmus és a művészetek mentén partneri kapcsolatot – fogalmazott Bóka István, polgármester, az író egykori villájának udvarán rendezett hagyományos ünnepségen.

A rendezvény díszvendége, Baja városa képviseletében, Fercsák Róbert, polgármester hangsúlyozta: jövőt építeni a hagyományok nélkül nem lehet, amíg őrizzük kultúránkat, addig van jövőnk. Jókai olyan Fürednek, mint nekünk Türr István. Mindketten különleges tudás birtokosai voltak.
– Találkoznia kellett egymással a két városnak, sok a hasonlóság közöttünk, a hagyományszeretet és a vendégszeretet egészen biztosan közös – mondta a polgármester.

Képgaléria

A ceremóniát követően, amelyen Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója is közreműködött, az egybegyűltek megkoszorúzták az író obeliszkjét illetve megleshették Jókai mindennapjait az ország egyik legkorszerűbb látványvilágú múzeumának falai között.

A Jókai Napok irodalmi rendezvényekkel folytatódott, Csorba László történész tartott előadást az eseményre megjelenő Jókai kiskönyv kapcsán, majd délután a kecskeméti Forrás folyóirat főszerkesztője, dr. Füzi László mutatta be a vidéki irodalmi folyóiratot.
A nosztalgiázást kedvelők sétahajózáson vehettek részt, mivel mással, mint a Jókai hajóval.
Az Anna Grand Hotelben este hat órakor kezdődő gálaesten pedig ünnepélyes keretek között aláírták Baja és Balatonfüred együttműködési megállapodását.

A rendezvény szombaton folytatódott, a gasztronómiáé volt a főszerep. A Koloska-völgyben mintegy hatvan csapat állt neki a Jókai-bableves főzésének. Kora reggel előkerültek a bográcsok, délben már lehetett kóstolni.

(2018.04.26)