Irodalom zenével és borral – Könyv-Bor-Jazz Fesztivál


Kulturális fesztivál a 90. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódóan. Minden nap kötet bemutatók, fontos könyvek és szerzőik, esténként pedig szabadtéri koncertek. Hangulatos kulissza, rózsakerttel és sétáló utcává avanzsált Blaha utcával. Könyv-Bor-Jazz Fesztivál június 14-16. között.

Végel László Kossuth-díjas író Temetetlen múltunk című könyvének bemutatójával kezdődik a június 14-16. között zajló füredi könyvfesztivált.
Irodalmi beszélgetések, minden nap koncertek a Vaszary Galéria kertjében illetve a rendezvény idejére sétáló utcává avanzsált Blaha utcán felállított nagyszínpadon.

Szó lesz a hazai próza utóbbi éveinek két fontos kötetéről, természetesen a szerzők jelenlétében. Tompa Andrea Omerta című regénye az emberi kiszolgáltatottság legmélyebb köreibe vezeti olvasóját, nem mellesleg rámutat arra, hogy az irodalomnak feladata van, feltárni olyan tartalmakat, amelyek a történelemkönyvekből, szociológiai munkákból, korabeli újságcikkekből kimaradt vagy éppen elhallgatták.
Szilasi László Luther kutyái című könyve pedig egy megrendítő elbeszélés a tudat elvesztéséről, a halál közeli gondolatokról, az elmúlás élményének a körülményekhez képest a lehető legpontosabb rögzítéséről. Katartikus könyv, amihez előbb-utóbb mindannyiunknak köze lesz.

Újra lehet forgatni Balatonfüred részben eltűnt, részben megőrzött épületeit, városrészeit, az utcák és házak történeteit feltáró helytörténeti albumot. Némethné Rácz Lídia: Barangolások Balatonfüreden című siker kötete most bővített kiadásban jelenik meg.
Bemutatják a Csíksomlyói passió – Egy színházi előadás zarándokútja című reprezentatív kötetet, amelyet Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház főigazgatója, az előadás rendezője celebrál majd. Itt lesz Lanczkor Gábor József Attila-díjas költő, és Révész Emese, aki a sohasem egyszerű iskolakezdésről írt könyvet, arról a helyzetről, amikor már a betűtésztától is görcsbe rándul a gyerek gyomra.

Minden nap lesz koncert a Blaha utcában, vagy épp a Vaszary Galéria teraszán. Zenél a Mörk, jazz harmóniák hiphopos elemekkel, improvizáció és őrült buli. Koncertet ad a swing és a funky virtuóz énekesnője Falusi Mariann, a rózsakertben a Jónás Vera Experiment játssza majd az érzékeny, intellektuális dalait, és színpadon lesz a Suba Attila and The SoulFool Band –blues, New Orleans-i dixiland, soul és gospel dallamok. Táncos bulik, kifinomult jazzt játszó zenekarok.
Részletes program itt.

Nagy, klasszikus íróink fürdőgatyában a Balatonnál. Intim pillanatok, a berögzült képek árnyalása. Rendhagyó tárlatvezetésen lehet bepillantani a Balatoni nyár kiállításra, a tárlat kurátorával és Szombathy Gyula színművésszel. Lesznek borkóstolók, séta a balatoni írók nyomában.
A gyerekek sem maradnak programok nélkül, donga játékpark várja őket, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a tó halaival, madaraival, védett állataival, a Balaton-felvidék különleges helyeivel, régi váraival, a Kék Szalag útvonalával vagy a balatoni hajózás legszebb, patinás hajóival.

A 90. Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódó Könyv-Bor-Jazz Fesztivál napjaiban a Kedves Cukrászda olvasópontként várja a könyvek szerelmeseit.
A Vaszary Galéria kertjében felállított faházakban az érdeklődők a könyvhét könyvei, valamint a program borászatainak kínálata között válogathatnak. A fesztivál borait ezúttal a Lídia Borház és a Mészáros pince prezentálja.