Irodalmi ügynökséget szervez a múzeum


A Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM) együttműködési megállapodást kötött a város. A kapcsolat régi és tartalmas, hiszen a kulturális intézet rendezte be az országszerte népszerű Jókai Emlékházat, közreműködésével több, jelentős kiállítás volt látható már a városban, de füredi irodalmi és kulturális eseményeknek is helyet adott az intézet. A kulturális kapcsolat újabb lendületet kaphat.

Az önkormányzat és Petőfi Irodalmi Múzeum közötti megállapodást a Balatoni nyár című írófényképekből álló kiállítás megnyitóján a Vaszary Galériában írta alá Bóka István polgármester és Demeter Szilárd a múzeum igazgatója. Az apropó nem véletlen, a magyar írók balatoni nyaralását bemutató tárlatot a PIM rendezte.

– Nagy öröm, hogy ezt az eredetileg az intézetünkben bemutatott kiállítást itt Balatonfüreden is megmutathatjuk. Az a tapasztalatom, hogy vidéken sokkal nyitottabb a közönség az irodalomra, közelebb áll a szerzőkhöz, itt nem kell Jókait vagy Mikszáthot elmagyarázni, a közönség érti és éli azt a környezeti szövetet, amelyben az irodalmi művek születtek – válaszolta kérdésünkre Demeter Szilárd.

Az igazgató elmondta: az a szándékuk, hogy egy irodalmi csúcsintézményt építsenek, amely a felhalmozott információkat, értékes dokumentumokat, a létrehozott eseményeket, kiállításokat minél szélesebb körben igyekszik megismertetni. Ady 100 címmel készült, a költő géniuszt érdekesen és hitelesen bemutató kiállításuk is látható lesz több városban, köztük természetesen Balatonfüreden is, mint ahogy a most készülő Csáth Gézáról szóló tárlatot is elhozzák majd a városba.

– Keressük a kapcsolatokat, az együttgondolkodás lehetőségeit, igyekszünk minél nyitottabb intézményként dolgozni. Balatonfüreddel azonban különleges kapcsolatunk volt eddig is, nincs még egy ilyen település az országban, amellyel ilyen szoros és szerteágazó együttműködésünk lenne. Az a jellemző, hogy az irodalmi emlékházak gondozása miatt tartjuk a kapcsolatot az egyes településekkel, de Füreden erről sokkal többről van szó. Tovább folytatjuk a közös munkát, biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben több irodalmi eseményt valósítunk majd meg.

Demeter Szilárd, a Vaszary Galériában látható, Balatoni nyár – Írófényképek című kiállítás megnyitóján

A PIM a füredi Lipták-házban működő Magyar Fordítóház Alapítvánnyal is együttműködik, egyfajta fordítási központ lesz itt Balatonfüreden. A magyarról idegen nyelve fordító műfordítók munkáját támogatják és ösztönzik majd, fontos szerepet vállalva abban, hogy a hazai szerzők versei, prózái, regényei minél több országban olvashatók legyenek. Ezzel tulajdonképpen tovább bővíti szakmai tevékenységét a múzeum.
Figyelmet fordítanak arra is, hogy nemcsak a felnőttek érdeklődnek az irodalom iránt, hanem a gyerekek is fogékonyak a műalkotásokra. Hamarosan egy, az országban utazó Mesebuszt is kialakítanak, amely kortárs magyar szerzők műveit viszi majd közelebb a gyerekekhez.

– Szeretnénk létrehozni a Petőfi Irodalmi Ügynökséget. Ez a hazai kortárs szerzőket ajánlaná ki az országban. Azt szeretnénk ösztönözni, hogy a szerzőket hívják meg kötetbemutatókra, vidéki beszélgetésekre, legyenek érdekes, tartalmas irodalmi események, – ennek költségeit a múzeum állná. Segítünk a kapcsolatfelvételben csak annyi a kérésünk, hogy dokumentálják ezeket az eseményeket. Elsősorban azokra az írókra, költőkre gondolunk, akiknek aktuálisan új kötete jelent meg. Ismerjék meg őket minél szélesebb körben, az irodalom jusson el oda ahova szánják, az olvasókhoz – mondta Demeter Szilárd.

(2019.03.18.)