Balatoni nyár – Kiállítás írófényképekből


Örkény István, Juhász Ferenc, Mándy Iván, Pilinszky, Kassák, Illyés, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Ottlik Géza együtt. A Vaszary Galériában nyílt kiállítás a Balatonnál nyaraló írókat megörökítő korabeli fényképekből. Mindenki itt van, aki számít, hiszen az ötvenes, hatvanas, hetvenes években a Balatonnál keresett némi felüdülést az írók zöme.

Balatonfüred, Tihany, Szigliget a három sarkalatos helyszín. Vendégeskedés Lipták Gábor füredi házában, a szigligeti alkotóházban illetve a nyaralókban ellesett pillanatok.

Remek, keresetlen beállítású képek Nemes Nagy Ágnesről és Ottlik Gézáról, ahogy egy csónakban ülnek. Pilinszky a Rege cukrászda teraszán mereng, Juhász Ferenc sajátos mozdulattal vízbe ugrik, Kassák sáros lapáttal a kezében, Németh László unokáival sajkodi házukban, Nagy László a csónakjában, Illyés pedig nyaralója udvarán pózol. Tüskés Tibor nyakig a Balatonban. Borsos Miklós szobrászművész a fején egy lábossal produkálja magát- Psota Irén, Ungvári Tamás, Radnóti Zsuzsa, Alfonzó, Örkény István és Makk Károly figyelik. Néhány felvételen Mészöly Miklós és felesége Polcz Alaine – két igazán szép ember, akiknek bonyolult együttélését több írásból ismerhetjük.

Közös vitorlázások, egymást karoló párok, napozások. Az ötvenes, hatvanas évek balatoni nyaralóinak hangulata.
– A Balaton csodás, ködös tükre. Hát, aki itt nem tud dolgozni, illetve alkotni, az vagy nem író, vagy hülye, vagy mindkettő – írja Fekete István 1968-ban.

Az írók balatoni térfoglalásáról szól a Petőfi Irodalmi Múzeum fotógyűjteményét bemutató Balatoni nyár- Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években című kiállítás. A nyári hangulatot idéző tárlat több mint száz fényképet vonultat fel, köztük ismeretlen, eddig be nem mutatott balatoni fotográfiákat.

– A Balatonnak más a metafizikája. Ide nem dolgozni jön az ember, itt egyfajta paradicsomi állapot van. A magyar író azonban íróként jár ide, fecskenadrágban, napszemüvegben is író. Megfigyel és ír. Ugyanakkor az itt kiállított felvételeken a pőre igazságot láthatjuk: az író is emberből van, mondhatni az istenek közöttünk járnak pipaszár lábakon, sörpocakkal – mondta megnyitó beszédében Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója.

– Németh Lászlót nevetni látni, Pilinszky félmeztelenül, Juhász Ferenc egy árbócnak dőlve néz a semmibe, Nemes Nagy Ágnes szépsége és Mészöly Miklósék, mint egy amerikai sztár pár – ezek a kedvenc fotóim a tárlatról. A kiállított amatőr felvételek kimozdítják az embert az eddigi nézeteiből, más és új tudást adnak nekünk az iskolában tanult írókról – válaszolta kérdésünkre Kovács Ida a tárlat kurátora.

Képgaléria

A tárlat az írókat láttatja különleges vagy éppen hétköznapi helyzetekben, – egy másik nézőpontból kapunk betekintést a magyar kulturális élet már jól ismert szereplőire. A fényképek és a mellettük olvasható napló illetve levélrészletek, idézetek együtt kirajzolnak egy korrajzot is.

A fényképek három nagy egységre oszthatók. A balatonfüredi Lipták-házban megfordult a második világháború utáni teljes művésznemzedék. Lipták Gábor Rolleiflex-ével huszonhárom albumnyi fotót készített nyaralóvendégeiről 1946 és 1972 között. Az írók közül az évek során többen telek-, majd nyaralótulajdonosok lettek, és ezt nem is felejtették el dokumentálni. Ebből az anyagból válogat a kiállítás.

Másik nagy egységet az 1953-ban nyílt szigligeti alkotóházban és annak környezetében készült írófotók alkotják, ezek jelentős része ismeretlen szerzők amatőr felvételei. Az alkotóház aranykora az ’50-es, ’60-as évekre tehető. Írók, irodalmárok – szigorúan beutalóval – egész évben igénybe vehették szolgáltatásait.

A legtöbb felvétel azonban az írók nyaralóiban, kertjeiben készült, vagy éppen ahogy turistaként ellátogattak a Balatonhoz. Illyés Gyuláék tihanyi, alsó-kopaszhegyi háza, Déry Tiborék Lipták Gábor segítségével vásárolt füredi villája, Németh László sajkodi -, Passuth László tihanyi, Bertha Bulcsu balatongyöröki háza egyaránt szerepel a kiállításon, mint ahogy jó néhány fénykép az Addio III. nevű, Horváth Boldizsár orvosprofesszor vitorlás hajóján készültekből.

A tárlat július 14-ig látogatható a Vaszary Galériában.

(2019.03.16.)