Hangverseny-sorozat klasszikusokkal

Három koncertből álló hangversenysorozattal folytatódik a város Komolyzenei Esték programja. Fellép Érdi Tamás, az Auer Trió illetve a Mendelssohn Kamarazenekar. A klasszikus koncerteket felölelő programsorozat a három est után tavaszi és őszi bérletes fellépésekkel folytatódik majd.

Évekkel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal indította útjára a város a komolyzenei koncerteket. A hiánypótló rendezvény több sikeres évad után jövőre is folytatódik, sőt Kováts Péter művészeti vezető ígérete szerint közismert, világhírű művészek is fellépnek majd a városban.

A Komolyzenei Esték rendezvénysorozat kilenc koncertből áll, az első három előadás két zenekari és egy kamarakoncert lesz.
Részletes program itt.

Érdi Tamás zongoraművésszel többször koncerteztünk már együtt, viszont az utóbbi években nem volt közös fellépésünk, ezért gondoltunk rá. Ő egyébként nagyon erősen kötődik a Balatonhoz és Füredhez is. A másik két hangverseny egy-egy ünnephez kapcsolódik. Januárban a Magyar Kultúra Hete apropóján az Auer Trió ad koncertet magyar zeneszerzők műveiből. A viszonylag frissen alakult kamaraegyüttesnek érdekes repertoárja van, Liszt Ferenctől játszunk például művet, aki nem sok kamaradarabot szerzett, és az Ausztriában élő, itthon kevésbé ismert Takács Jenőtől is elhangzik egy mű. Februárban pedig a farsangi időszakhoz igazodva egy könnyedebb hangvételű koncertet ad a Mendelssohn Kamarazenekar – válaszolta kérdésünkre Kováts Péter hegedűművész, a koncertsorozat művészeti vezetője.

Kováts Péter és a Mendelssohn Kamarazenekar

A hangversenysorozat korábbi koncertjei és fellépői megteremtettek egy nívót, ehhez igazodni kell az új évadoknak. Fontos szempont, hogy Balatonfüreden olyan neves, elismert művészek lépjenek fel a program részeként, akik egyébként nem feltétlenül jönnének ebbe a térségbe, Budapestre vagy külföldre kellene utazni azért, hogy hallhassuk őket. A bérletes koncertsorozatnak túl azon, hogy kiváló, neves művészek fellépését teszi lehetővé, közönség formáló ereje is van.

– A Mendelssohn Kamarazenekar házigazdaként lép fel ezeken az esteken. Fontos szempont, hogy elismert, színvonalas előadókat hívjunk meg, akikkel meg tudjuk teremteni a zenei összhangot. A vendégművészekkel való együtt zenélés inspiráló, voltak már ebből nagy találkozások. De ez egy pályaszakaszt is jelez, nem volt mindig így. A kezdetekkor az egyéni stílus, hang kialakítása, a repertoár építése volt az elsődleges, el kellett telnie pár évnek a zenekar indulásakor ahhoz, hogy fogadni tudjuk a vendégművészek impulzusait – vélekedett Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője.

A Komolyzenei Esték egyes koncertjeire 2500 forint a belépő, diákoknak, nyugdíjasoknak 1500 forint, ám a három hangversenyre 5000 forintos áron bérletek is kaphatók, a diákok és nyugdíjasok mindezt 3000 forinttért válthatják meg itt.