Egy lélekhang a Vaszary kertjében


Idén egy nemzetközi sztár látogat el a Könyv-Bor-Jazz Fesztiválra. Vinx, aki a Berklee Egyetem énekprofesszora, és nemzetközi sztárok duópartnere, június 14-én, pénteken este 8-kor koncertezik a Vaszary Villa kertjében. Cher, Stevie Wonder, Tom Jones és Sting után tehát a füredi közönség énekelhet együtt a nagy jazzhanggal. Banai Szilárd, a Silhouette & Vinx vezetője és dobosa mesélte el nekünk az együttes megszületésének történetét.

– A Szegedi Jazznapokon ő volt a sztárvendég, és megbetegedett a dobosa, megkértek, hogy ugorjak be a helyére. Egyet próbáltunk, amiből másnap semmire sem emlékeztem, és jött a buli. Tetszett neki, amit csináltam, és azt tettük, amit ilyenkor szokás. Megbeszéltük, hogy érdemes lenne együtt zenélni.

– Ezek ennyiben is szoktak maradni.

– Valóban. Ő szépen hazautazott Bostonba, néha írogattunk. Aztán elküldtem neki egy dokumentumfilmemet. Ez volt az áttörés. Írt, hogy na akkor kezdjünk el dolgozni, szóljak, mikor jöjjön. Én meg szóltam.

– Saját repertoárral koncerteztek?

– Igen, talán csak egy feldolgozást játszunk, az sem felismerhető. Általában úgy néz ki az alkotási folyamat, hogy a billentyűsnek, Mirkónak, vagy nekem beugrik egy jó dallam, és akkor elkezdjük átdobálni a hangjegyeket az óceánon. Vinx hozzáteszi az ötleteit, aztán lassan összeáll a dal. De persze ő is küld gondolatokat. Koncerteket szervezünk, ő eljön, próbálunk néhányat, és elindulunk Európába. Tavaly egyáltalán nem is játszottunk itthon, nagy európai jazzfesztiválokon zenéltünk. Hosszú idő után a füredi közönség hallhatja újra élőben a Silhouette & Vinx koncertjét. Egyébként fontos volt mindannyiunk számára, hogy a Vaszary Villa kertjében játszhatunk. Lélegzetelállító ez a kert! Irigylem a füredieket, hogy bármikor sétálhatnak ebben az inspiráló, mégis megnyugtató környezetben.

A Könyv-Bor-Jazz Fesztivál részletes programja itt.

(2019.06.12.)