Vitorlástörténeti interaktív kiállítás

vitorlazeum furedkult banner2 web

Vitorlástörténeti interaktív kiállítás nyílik Balatonfüreden a balatoni vitorlázás legendás klubházának – ma Vitorlás étterem – emeletén valamint tágas teraszán. Az egész évben nyitva tartó új kiállítás nem csupán a város turisztikai kínálatát bővíti, hanem egyedi és újszerű tematikája révén az egész balatoni turizmus egyik kuriózuma lehet.

A projektzáró rendezvény időpontja::
2015. március 26. 14:00 óra
(Balatonfüred, Tagore sétány 1.)

A KDOP-2.1.1/D-12-2012-0023 azonosító számú projekthez a Balatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft. az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretében 144 893 000 Ft összegű európai uniós támogatást kapott.

A modern és népszerű számítástechnikai eszközöket felhasználva több korosztály számára is igazi élményt ad a látványos kiállítás. Nincs az országban a vitorlázás témakörben hasonló koncepciójú, látogató centrikus kiállítás. A balatoni vitorlázás történetét játékosan bemutató kiállítótérben a bemutató vitrineket gazdag interaktív élményelemek egészítik ki.
Szimulátor révén kipróbálható a viharos Balatonon való vitorlázás, elsajátíthatók a navigálási illetve a kötélcsomózási ismeretek, lehet gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszon kikötött árbocon, vagy éppen gyönyörködni a panorámában a kiállítást körbeölelő teraszról.
A kiállítás nagytermében egy 30 négyzetméteres, járható üvegfelületű Balaton térkép áll, amelyen a látogatók szabadon mozoghatnak és választhatják ki az őket érdeklő filmeket, a vitorlázás és a balatoni élettel kapcsolatban 40 témában. Pl. A balatoni vitorlás sport kezdetei; Vitorlázás napjainkban; A füredi hajógyártás története; Miért előre megy a hajó?; Vitorlafajták és szerepük; Lehet gyorsabb, mint a szél?; A legénység feladatai; A vitorlás öltözék egykor és ma; Ha támad a vihar; Legendás balatoni vitorlások; Balatoni versenyek típusai; Versenyszakaszok rajttól a célig; Kékszalag a Balaton ünnepe; Világversenyek Balatonfüreden.
A bemutató egész területén kép és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton térkép, a vitorlázás történetét és technikai fejlődését bemutató filmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés várja az érdeklődőket, akik könnyed és szórakoztató formában megismerhetik a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak történetét.

Az új kiállító teret az épület Tagore sétány felőli oldalához épített új falépcsőn lehet majd megközelíteni. A régi Hauszmann Alajos által tervezett klubházon is volt itt egykor ilyen feljárat. A jelenleg is álló eklektikus épület, 1921-ben a fából készült Stefánia Yacht Egylet klubháza helyett épült, annak egyes faelemeinek felhasználásával, részben megtartva külső formáját.

Az országos védettségű Vitorlás étterem emeleti részén a kiállítás kialakításával az eredeti állapotnak megfelelően helyreállításra került az épület homlokzata, a műemlékvédelem jóváhagyásával bővült a terasz, az emeleti rész új nyílászárókat kapott, és elkészült az új fakorlátot.
A múzeumshopban a vitorlázás élményéhez köthető ajándéktárgyak vásárolhatók.
Az új kiállítótér működtetését a város többi kiállítóhelyét is fenntartó az önkormányzat tulajdonában lévő Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. végzi majd.

{gallery}vitorlazeumkepek{/gallery}

Rendezvényfotó: www.balatonfured.hu

Fotó: Vörös Ákos | Redphoto.hu

vitorlazeum meghivo web