Borünneppel kezdődik az évad


Egész hétvégére programokat kínáló, évadnyitó borünnep lesz idén a Vince-napok. Partra kitelepülő borászok, vakkóstolás és mesterkurzus Fiath Attila nemzetközi borakadémistával, koncertek és az elmaradhatatlan vesszőáldás.
A város identitásának fontos része a borkultúra, ezt erősíti a január 17-18. között rendezendő Vince-nap, amelynek részeként a helyi borászok három napon át kínálják majd nedűiket a sétányon, a Kisfaludy Színpad mellett felállított faházakban.

A rendezvény szervezői – Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség, és a Rizling Generáció – ezúttal is arra törekszenek, hogy a hagyományos szakmai előadások mellett népszerűsítsék is a borkultúrát. Könnyed, érdekes borászati programokkal készülnek, de lesz koncert, a gyerekeknek külön játszóház, és persze a tavaly már nagy sikert aratott parti kitelepülés sem marad el.

Részletes program itt.

A szezonnyitónak szánt Vince-napi programok január 17-én, pénteken kezdődnek: zenés borestet tart a Borra-Való zenekar, Domián Emese sommelier közreműködésével pedig a borkóstolás mellett arra is megkaphatjuk a választ, hogy van-e létjogosultsága a fahordós érlelésnek a Balatonnál?

Másnap a BalatonBor origó kóstolóval kezdődik a késő estig tartó programsorozat. Itt választják ki azokat a borokat, amelyek jó eséllyel pályázhatnak az ország egyetlen regionális bor brand-jéhez, a Balaton Borok közé. Fiath Attila nemzetközi borakadémikus celebrálja majd a vakkóstolást.

Délután a szakmai előadások után Vince-vessző szentelés lesz a Rizling Generációval, majd koncertet ad a legvirtuózabb magyar boogie woogie zongorista, Dániel Balázs a triójával, akikhez Pleszkán Écska énekesnő is csatlakozik. Fergeteges buli ígérkezik.

A nyitott borkóstolón várhatóan több mint 20 kiállító borászat nedűiből lehet majd poharazni, de lesz mesterkurzus is, hogy a kellő ideológiát is megkapjuk a borfogyasztáshoz. A napot a Balaton-felvidék legjobb rhytm & blues zenekaraként számon tartott Bluesberry Band koncertje zárja.
Vasárnap pedig a parton felállított borházakban lehet folytatni a borkóstolást.

(2020.01.06.)