Veszprém-Balaton Filmpiknik szeptemberben

 

Az eredetileg június közepére tervezett új filmes eseményt szeptember 3. és 5. között szervezik meg, a halasztás oka a koronavírus ellen bevezetett, rendezvényeket is érintő korlátozás. A Filmpikniken rendhagyó szabadtéri helyszíneken a Magyar Mozgókép Szemle díjazottjait és hazai filmklasszikusokat mutatnak majd be Veszprémben és Balatonfüreden.

Az időpont módosítás és a járványhelyzet kapcsán az esemény új célt is kapott.

– Több mint két hónapja zártak be a hazai mozik, ennyi idő alatt már azok is kiéheztek a nagyvásznas élményre, akik ritkábban látogatnak csak filmszínházba. A hangulatos veszprémi és Balaton-parti vetítésekkel szeretnénk kellőképpen izgalmas közeget teremteni annak érdekében, hogy a magyar filmek és a közönség újra egymásra találhasson. A Filmpiknikre mi nem is pusztán mozgóképes eseményként tekintünk, rengeteg kísérőprogramot, többek között zenei és gasztro rendezvényeket is szervezünk, hogy színesítsük a kínálatot – mondta Muszatics Péter az esemény művészeti igazgatója.

A Filmpiknik nem veszti el a szakmai jellegét sem, a szervezők továbbra is fontosnak tartják, hogy találkozóhelyet biztosítsanak a szakmának és tovább erősítsék a film és mozgóképművészet szerepét Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban.
Szeptemberben néhány díjnyertes alkotást vetítenek tehát Balatonfüreden, várhatóan a Tagore sétányon, jövőre azonban már itt rendezik a hazai mozgóképgyártás éves seregszemléjét, Balatonfüred, Veszprém és Balatonalmádi lesz a helyszín – erről szól a Nemzeti Film Intézet és a Magyar Filmakadémia szoros együttműködése.

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló új filmes esemény a Veszprém-Balaton 2023 EKF program, a Nemzeti Film Intézet és a Magyar Filmakadémia szoros együttműködéséből születik meg.

(2020.05.25.)