Válogatás a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely gyűjteményéből

holgybaba-cutVárosi Múzeum

2011. szeptember 23 – 2011. december 31.

Az elmúlt évszázadok magyar kultúrája, közöttük a gyermekjátékok világa remekművű apró modellekben és elmés játékokban bővelkedik. Hazai és külföldi régészeti valamint történeti gyűjtemények, neves könyvtárak őrzik a fennmaradt darabokat.
A balatonfüredi Városi Múzeum kiállításának legkorábbi tárgya egy 1780-ból származó német lottójáték. A következő évszázad elejéről szép kivitelű gyermekkönyvek, olvasásjátékok láthatók a tárlaton.

A 19. század felbecsülhetetlenül sok nagyszerű vívmánnyal színezte a gyermekek mindennapjait is: a hazai játékipar elindítása, gyermekintézmények alapítása, magyar nyelvű gyermekkönyvek és gyermekújságok megjelenése korábban ismeretlen távlatokat nyitott. Majer István saját készítésű rézkarcait értékesítette, hogy megalapítsa az első pesti bölcsödét a Nagytemplom utcában, a nép számára írt könyveit is ezekkel ékesítette. 1861-ben megjelent az első magyar gyermekújság, a Gyermekbarát, amit évtizedekkel később újabbak követtek. Az erdőben gazdag vidékeinken játékkészítő ipariskolák nyíltak. Ezek fejlődésének az I. világháború vetett véget.
A 20. század kezdetén egész Európában, így nálunk is művészek tervezték a gyermekek játékait egy napfényes, ígéretes jövőben bízva. E folyamatban kiemelkedő szerepet szántak a néphagyományoknak, azok gyűjtésének és kutatásának.
Mindehhez a technika csodái és a különböző találmányok társultak, ezért a gyermekjátékok rendkívül színes és míves tárháza jött létre.
A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet részeként működik Kecskeméten, ahol kiállításokkal és különböző játéktevékenységekkel, foglalkozásokkal várja a látogatókat.