Újra jazz koncertek

Hosszabb kihagyás után újra jelentkezik a világhírű jazz szaxofonos-zeneszerzőről elnevezett Parker Jazz Klub. Ezúttal új helyszínen, a Kisfaludy Galériában lesznek a koncertek, a korábbiaknál jobb hangzással. Szakáll Norbert, a programsorozat vezetője ígéri: bepótolják, ami elmaradt.

A terv továbbra is az, hogy havonta a magyar jazz egy meghatározó zenészét vagy formációját hozzák el a városba, és maradnak a zene melletti beszélgetések is.

– A teljes program még bizonytalan, jelenleg több pályázat is folyamatban van, ezek befolyásolják majd, hogy kik lesznek a fellépők. Az biztos, hogy ebben az évadban nyolc koncertet tervezünk, az első lesz a Juhász Gábor Trió estje – válaszolta kérdésünkre Szakáll Norbert.

– Igyekszünk bepótolni a pandémia miatt elmaradt koncerteket. Ilyen lesz az Oláh Kálmán fiainak zenekara, az Oláh Krisztián Quartet koncertje. Elmaradt a Czirják Csaba Quintet fellépése is, amit szintén megtartunk, ahogy a Párniczky András Quartet koncertjét is, ők Bartók feldolgozásokat hoznak majd. Mindenképp szeretnénk meghívni a jövőben a Balázs Elemér Group-ot, Szakcsi Lakatos Bélát vagy fiát, Róbertet, illetve Malek Andrea és Jáger András közös Soulistic formációját. Régóta szeretnénk meghívni Tóth Viktor szaxofonos valamelyik formációját, és Egri János bőgőst is, aki megkerülhetetlen a mai magyar jazzben.

Igazi kuriózum, hogy Tandori Dezső egykori Rhodes zongorája ott lesz minden jazz klub koncerten, sőt, a jellegzetes hangszínű elektromos zongorát az aktuális fellépők meg is szólaltathatják majd.

– Egészen véletlenül került hozzám a költő hangszere, van mit javítani rajta, így jelenleg nagyszervíz alatt van. Maga a hangszer egyébként is egy legenda, így meg, hogy Tandorié volt, pláne érdekes, ezért gondoltam, hogyha úgy adódik, muzsikálhatnak majd rajta a meghívott zenészek – tette hozzá Szakáll Norbert.

A Parker Jazz Klub idei első estje június 17-én lesz, zenél a Juhász Gábor Trió.