Újra gitárfesztivál a városban

Jazz és klasszikus zene, a hangszer legjobb előadóitól. A hazai zenei élet egyik legjelentősebb gitáros eseményén koncertezik Snétberger Ferenc, a Venti Chiavi Trió, és Pusztai Antal gitárművész. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál június 24-26. között. Minden nap koncertek.

A 16 éves fesztivál a bezártság hónapjai után újra él. Az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait, az évek alatt a világ 34 országából fogadott művészeket.

– Nehéz másfél év van mögöttünk, a vírus nem kímélte a világot. Megváltozott az életünk. Tavaly a Gitárfesztivált sem tudtuk megrendezni, a karantén lehetetlenné tette, hogy a meghívottjaink eljöjjenek koncertezni. Alig vártuk, hogy újra legyen fesztivál, hiszen a zenének, a gitárnak élnie kell, sokan vágyunk az élő zene élményére. Ha visszafogott keretek között is, de ismét szólhat hangszerünk a Balaton partján! Idén is a legjobb előadók lesznek hallhatók, a a klasszikus gitárzene legjava költözik három napra Balatonfüredre. Aki velünk lesz, biztosan hosszú időre szóló élményt visz magával – válaszolta kérdésünkre Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a fesztivál művészeti vezetője.

A fesztivál első napján június 24-én, a 2019-ben a világ legnagyobb nemzetközi versenyén, az amerikai GFA-n második helyezett Venti Chiavi Gitártrió különleges Magyar Est című koncertjét hallhatja a közönség.
A gitártrió (Ritter Zsófia, Tóth Álmos, Kormos Balázs) a Mátyás udvarából származó reneszánsz táncokat, a magyar népzenéhez közel álló Bartók-darabokat szólaltat meg, de lesz Weiner Leó, Kodály szerzemény is. Nemcsak hallgatni, de nézni is jó az együttest. Három elmélyült, önmagát adó egyéniség szólal meg olyan közösségben, hogy csukott szemmel azt hisszük, egyetlen sokhúros hangszer varázsol el minket.

Második este, június 25-én, Pusztai Antal játszik. Koncertje utazás lesz a klasszikus zenétől a jazzig. A gitárt anyanyelvi szinten beszéli akár jazz, akár klasszikus zene szólal meg a keze alól. Mindkét műfajban nagy nemzetközi versenyeket nyert, a neve jól ismert a világon. A Bécsben élő művész számos világsztárral is játszott egy színpadon, Bireli Lagrene, Pat Metheny, B.B. King voltak partnerei, a füredi koncert után júliusban pedig a Grammy-díjas gitárossal, Lee Ritenour-val ad közös koncertet Montreuxben.

A fesztivál zárónapján, június 26-án, szombaton, Snétberger Ferenc játszik. Snétbergert a kritikusok és a közönség is világszerte a kortárs gitár egyik félreismerhetetlen hangjaként tartja számon. A klasszikus és jazz zenében kifejlesztette egyedi stílusvilágát, amelyet a natív roma dallamok, flamenco gitár technikák, szamba ritmusok és természetesen Bach inspirálnak, – a füredi koncerten is megcsillantja.

– A gitár az a hangszer, amelyhez mindenki kapcsolódni tud, hiszen annyi változatos stílusban megmutatkozik a klasszikustól a jazzen át a könnyűzenéig. Többezer éves kultúrája van, már az ókorban is léteztek a gitárhoz hasonló pengetős hangszerek, a jelenlegi klasszikus gitár ősét pedig a 16. századra vezetik vissza. A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál ezt a csodálatos hangszert mutatja be a legmagasabb szinten évről-évre – vélekedett Eötvös József.

A gitárfesztivál részletes programja itt.

A fesztivál koncertjei ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, védettségi igazolvánnyal látogathatók!
19.00-19.20 között a regisztrált nézőknek érkezési sorrendben biztosítanak belépési lehetőséget, majd a szabad helyeket elfoglalhatják a regisztráció nélkül érkezők.
Regisztráció a koncertekre a balatongitar.hu oldalon.