TeXtúra – Szövet és szöveg

texturaZoób Kati divattervező 150 évet átölelő textilgyűjteményének bemutatása

2012. március 15 – 2012. április 22.

Vaszary Villa A épület

Text: szöveg. Túra: kirándulás.
Textúra: szövet, szövedék, avagy: szerkezet, térbeli elrendeződés.
Textúra című kiállításunkon kirándulást teszünk az irodalmi szövegek és a szövetek (kézimunkák, csipkék, hímzések) szövedékében.
A kéz munkája nemcsak a szövés, fonás, hímzés, horgolás, hanem maga az írás is. A szavak hordozója, a papír is egyfajta textúra. A kalligrafikus írás is „kézművesség”.

A látványos tárlat a divattervező 150 évet felölelő csipkehagyatékból készült ruhakreációit mutatja be. A csavart, tekert, összetűzött, az egykori csipkékből alkotott új kreációk mögött pedig a modern magyar írók – Krúdytól,Kosztolányin át, egészen Esterházy Péterig- a nőkről, az ágyról vagy éppen a szerelemről írt szövegdarabkái olvashatók. Az arctalan próbababák és a fekete falakra írt szövegek közös pontja a nő, a századforduló egyszerre érzéki és dolgos asszonya, a ruha, az öltözködés, a test. Ez tehát a TeXtúra című tárlat.
A kiállításon szövegeikkel szereplő szerzők: Szép Ernő, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Kaffka Margit, Szabó Magda, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Bertók, László, Darvasi László, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kőrösi Zoltán, Kukorelly, Endre, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Podmaniczky Szilárd, Szálinger Balázs, Térey János, Tóth Krisztina, Zalán Tibor, Závada Pál.