Szilasi László írásról és irodalomról


Halál az irodalmi receptekre. Minden könyvnek új nyelvezetet kell felépítenie. Ha pedig az író életveszélybe kerül, nem kérdés, hogy betegségét könyvben kell megírnia. Szilasi László író, irodalomtörténész mondatai ezek, aki a Jókai Emlékházban volt vendég.

A Magyar Széppróza Napja alkalmából járt a Jókai Villában Szilasi László író, irodalomtörténész, akivel Ladányi István irodalomtörténész beszélgetett. Az apropót az Amíg másokkal voltunk című regénye adta, amelyből három arc néz ránk Babits Szegeden, Jókai a levert forradalom utáni bujdosás idején, és Bessenyei György Tiszabercelen, a magyar vidék pusztaságában.

A mélyreható irodalomtörténeti tudással rendelkező szerző azonban legújabb könyve, a Luther kutyái révén került a hazai irodalmi élet figyelmének központjába. Az agytumorral való küzdelmét, a betegség miatt váratlanul elvesztett tudatot, az elmúlástól való félelmet feldolgozni és megéretni igyekvő könyv jelenleg az egyik legizgalmasabb kortárs hazai szöveg. Erről is kérdezte az írót a Füred TV.