Soulistic, avagy a lélek zenéje

Bőgő, dob, gitár, zongora és Malek Andrea énekhangja – ez adja a Soulistic hangzást, amit a 14. Romantikus Reformkor Fesztivál nyitó estéjén a füredi közönség is megismerhetett. A Malek Andrea és Jáger Bandi együttműködéséből létrejött kortárs világzenei projekt a jazz és az R&B-stílusokat keveri a magyar népzenével. A Soulistic elnevezés a lélek zenéjére, valamint a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatra utal. A Malek Andi Soulistic-stílusban népszerű és hosszú ideig elfelejtett magyar népdalok voltak hallhatóak.

– Egy 2016-os, sikeres közös koncertünk után kezdtük el tervezgetni a következő lépést. Az ember sok helyre megy szívesen vendégnek, de nem minden találkozásból lesz életre szóló barátság vagy munkakapcsolat. A mi esetünkben sok minden össze tudott kapcsolódni, például korábban egyikünk sem tűzött műsorra népdalokat, holott mindketten nagyon szeretjük őket. Nyilván nem hagyományos módon, hanem tiszta szívű magyar emberekként a magunk módján adjuk elő őket. Ebből aztán két world jazz stílusú lemez is született – tudtuk meg Malek Andreától.

Magára talált ebben a formációban?

– Nem volt egyszerű megfogalmazni az érzéseimet. Rögtön polcra kellett rakni azt, hogy színésznő vagyok, egy másik polcra pedig az eddig tanult énektechnikát. Ez egy egészen személyes dolog, halk, finom éneklés. Eleve a jazz-éneklés egy másik bolygón lakik. Amit eddig tanultam, az nem volt kompatibilis. Rengeteget hallgattam, sokat gondolkodtam rajta és ízlelgettem. Nem volt könnyű, de úgy érzem, hogy most már biztos lábakon állok.

Mire ébresztette rá ez a megszólalási forma?

– A mérhetetlen hálára a Jóisten felé, hogy ennyi idősen, ilyen sok mindennel a hátam mögött kaptam egy ajándékot: egy egyéni megszólalási formát, sajátos utat az emberekhez, akik hallgatnak és szeretnek. Kicsit olyan ez, mint amikor annak idején a Szomszédok című sorozatban játszottam. Az én voltam, saját magam, nem egy színházi szerep volt, hanem teljesen rám lett írva. Hozzá hasonlót sehol máshol nem tudtam akkora százalékban megvalósítani, mint a Malek Andi Soulistic-ben.

Hogy mitől Soulistic a Soulistik, azt Jáger Banditól kérdeztük.

– Attól, hogy ez a lélek zenéje. Nem színtiszta soul, hanem a zene és a lélek közötti kapcsolatra utal, mivel felfelé ívelő dalokat játszunk. A jazzt és a népzenét keverjük, illetve saját szerzemények is hallhatóak. Az első, Madárka című közös albumunkon népdalfeldolgozások vannak, tavaly pedig az Álom lemezzel jelentkeztünk, amin saját szerzemények vannak. Ezekről válogattunk a füredi koncertre. Mindig érdekelt, hogy a népdalokat hogyan lehet fuzionálni a jazzel vagy a latinnal, modern hangszerelésben. Andinak jól állnak a népdalok, vágyott is rá, hogy énekelhesse őket. Ettől persze mi nem lettünk népzenészek. Ez egy új stílus, sokan feldolgozták már a népdalokat – még fogják is -, és szerencsére szereti a közönség.

(2019.09.23.)