Róma – Budapest – A Novecento művészei Magyarországon

Quasimodo kiállításokkal

Közel kétszáz pályázó négyszáz művel nevezett az idei Salvatore Quasimodo Költő-versenyre. A magyar-olasz kulturális évad részeként zajló eseményre a magyar alkotók mellett ezúttal is jelentkeztek külföldiek: Svédországból, Németországból, Szlovákiából és Ukrajnából is érkeztek művek.

– Idén a magyar-olasz kulturális évad hivatalos programja a költőverseny. Ezúttal is törekedtünk a műfaji sokszínűségre. A költőversenyhez kapcsolódóan több rangos kiállítás nyílik a Vaszary Villában, amelyek Salvatore Quasimodo korabeli kulturális és művészi környezetének szélesebb körű megismerését szolgálják. Lesznek természetesen irodalmi estek, többek között Simin Behbahani, a friss Janus Pannonius-díjas perzsa költőnő kötetét mutatjuk be. A hagyományok ápolása jegyében most sem marad el a faültetés a Tagore sétány melletti olasz ligetben – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Cserép László, a költőverseny kuratóriumának titkára.

A megemlékezés alkalmából a budapesti Olasz Kultúrintézet és önkormányzata szervezésében Piero Gauli egy 1974-ben Magyarországon tett látogatása idején alkotott akvarelljeit valamint Aligi Sassu 30 litográfiából álló gyűjteményét mutatják be a Vaszary Villában, ahol Róma-Budapest címmel a Novecento művészeinek tárlata is helyet kap, amit dr. Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója nyit majd meg. A kiállításról részletek itt olvashatók.

A 21. alkalommal megrendezendő költőversenyt, amelyre ismét sok pályázat érkezett a határon túlról (Szlovákia, Csehország, Ausztria, Svédország, Ukrajna, Németország) díjátadó ünnepség és gálaműsor zárja. Az alkalomra megjelenik a Tempevölgy folyóirat legújabb száma is, benne a díjnyertes költeményekkel – fogalmazott Cserép László, aki hozzá tette, idén a fődíj mellett egy különdíjat osztanak majd ki és a hagyományoknak megfelelően átadják a Bertha Bulcsu emlékdíjakat is.

A szeptember 6-7. között zajló költőverseny részletes programja itt.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

Eddigi díjazottak listája és videók itt.

Forrás: balatonfured.hu