Robert Capa / Mozgásban

robert capa furedkult banner

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása a Vaszary Galériában

A Balatonfüreden 2015. márciusban nyíló kiállítás 44 képet mutat be a világhírű fotóriporter 1933-1954 között készített felvételeiből. Láthatunk felvételt a harmincas évek Párizsából, a spanyol polgárháború és a második világháború frontjairól, a háború utáni Kelet-Európában és Izraelben készített riportokból és az ázsiai haditudósításokból is.

Kiállításmegnyitó: 2015. március 21.

01

A kiállítás címe Robert Capa / Mozgásban, kurátora Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa. A 2011 őszén Győrben azonos címmel bemutatott tárlatot a kurátor 2015-ben újrarendezte ; a kiállítás új, Capa negyvenes évekbéli riportjait is bemutató egységgel gazdagodott.
A tárlat ezúttal sem szokványos keretbe kívánja helyezni a sajtófotókat: a fotóriporter tekintetét követve célja elsősorban annak kifürkészése, miféle képeket tár elénk a múlt, ha másképpen nézzük, mint eddig.

A Robert Capa Master Selection
„2008-2009 fordulóján, a Capa hagyatékát őrző New York-i International Center of Photography gyűjteményéből a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolt 985 Robert Capa felvételt. További 25 képet (5 portrét és 20 extra méretű nagyítást) a múzeum ajándékba kapott az eladótól. A megvásárolt 985 kép közül 48 egykorú, eredeti Robert Capa papír pozitív, hírügynökségi példány ún. „press print”. Ezeket Robert Capa több mint tíz országban készítette. A további 937 kép pedig műtárgy-együttest képező sorozat, az ún. Robert Capa Master Selection. Ezt testvére, az ugyancsak fényképész Cornell Capa és Richard Whelan, Capa életrajzírója válogatták az 1990-es évek elején, a hagyatékban fennmaradt körülbelül hetvenezer felvétel közül. A kiválasztottakból – főként negatívról – három egyforma, Robert Capa feliratú szárazbélyegzővel ellátott sorozatot állítottak össze. Ekkor kijelentették, hogy több sorozat nem készülhet. A háromból egy maradt New Yorkban, a második Japánba, a harmadik pedig – ezzel a vásárlással – a szülőföldre került, s vált a magyar kulturális örökség részévé. A 937 felvétel négy földrész huszonhárom országában készült. A második világháború előtti 461 felvétel, ezek között a spanyol polgárháború képei a legfontosabbak. 276 fotográfia a világháború frontjain keletkezett. Elég csak a normandiai partraszállást, Steven Spielberg filmrendezőt is megihlető, megrázó erejű képeire emlékeztetnünk. A világháború után 154 fotográfia ábrázolja az újabb harcokat, szenvedéseket: Izrael állam megalakulását és az indokínai háborút. 46 képen pedig olyan hírességeket láthatunk, mint Gary Cooper, Ingrid Bergman, Alfred Hitchcock, John Steinbeck, Pablo Picasso, akiknek portréi másik oldalról villantják fel Capa sokrétű tehetségét. A fotográfiák átfogóan mutatják be Capa életművét, s kiállításokon lehetővé teszik, hogy a közönség kimagasló kvalitású képeken keresztül szerezzen vizuális élményt a 20. század közepének fontos eseményeiről.
E gazdag anyagból a Magyar Nemzeti Múzeum 2009 őszétől két vándorkiállítást indított szerte az országban.” (Cs. Lengyel Beatrix)
Az elmúlt 5 év alatt több külföldi helyszínenen is volt lehetőségünk bemutatni az életmű egy-egy szeletét ; így Bécsben, Pozsonyban, Sanghajban, Rómában, Firenzében, Genovában, Milánóban és 2015 márciusában Karlsruhében is.03

Robert Capa
1913. október 22-én Budapesten Friedman Endre néven született. 1931-ben hagyta el Magyarországot ; először Berlinben próbált szerencsét, majd néhány hetes rövid budapesti tartózkodás után 1933 őszén érkezett Párizsba.
1936-ban itt vette fel az amerikai hangzású Robert Capa nevet, több megbízás reményében. Ezen a néven vált ismertté; a spanyol polgárháborúban készített felvételeit már minden nagyobb képes hetilap közölte a világon.
1939 őszén emigrált az Egyesült Államokba, melynek 1946-tól lett állampolgára. Valójában azonban sohasem telepedett meg. 1954. május 25-én, Indokínában bekövetkezett haláláig haditudósítóként részt vett a spanyol polgárháborúban, a japán-kínai háborúban, a második világháború észak-afrikai és olaszországi hadjárataiban, a franciaországi (normandiai) invázióban, az izraeli harcokban.
Fotóriporterként bejárta a világot; tudósított a háború utáni Kelet-Európából, fényképezett Norvégiában, Svájcban és Japánban is. 1947-ben alapítója volt a máig létező Magnum fotóügynökségnek. Capa korai halálát követően öccse, Cornell alapítványt, majd Nemzetközi Fotográfiai Központot alapított testvére hagyatékának őrzésére és fenntartására. Robert Capa több tízezer negatívját, iratait és személyes emlékeit ma ez az intézmény (ICP) gondozza New Yorkban.

A kiállítás időtartama: 2015. március 22 – 2015. augusztus 9.
A kiállítás kurátora: Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-szakmuzeológus munkatársa
Kölcsönadó intézmény: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Első kép:

A D-napon partra szálló amerikai csapatok első hulláma
Colleville-sur-Mer közelében (Omaha Beach), Franciaország, 1944.június 6.
Robert Capa felvétele, International Center of Photography, New York—Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye, Budapest

Második kép:

Áprilisi vásár
Sevilla, Spanyolország, 1935. április
Robert Capa felvétele, International Center of Photography, New York—Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye, Budapest

robert capa meghivo web 800