Reformkorral átszőtt őszi romantika

Tizennégy éve minden szeptemberben a reformkorként közismertté vált aranykorra emlékeznek a füredi Romantikus Reformkor Fesztivállal, ami a térségben a nyárutó egyik legkülönlegesebb turisztikai látványossága. Az idei év tematikája a helyi értékek megőrzése, a vendég város pedig Székesfehérvár lesz. Aki a fesztivál idejére korhű ruhát öltene, az szerdától a Tourinform irodában bérelhet öltözéket.

Az Angliához és Franciaországhoz képest lemaradást mutató magyar társadalomban 1825-től újítási és modernizációs szándék indult el, és ez a lendület egészen a negyvennyolcas forradalomig kitartott. A reformkor idején egymás után születtek szociális, gazdasági és kulturális vívmányok, elég, ha csak a nemzeti összetartozást kifejező költeményre, a Himnuszra gondolunk. A polgári átalakulás útjába álló akadályok elhárítása alapkövei lettek az öntudatra ébredő nemzet újkori történelmének, s elvezettek a modern, polgári Magyarország megteremtéséhez.

– Balatonfüred tevékenyen kivette részét a modernizációból, amire a jelenkori városlakók jó szívvel emlékeznek. Csaknem húsz évvel ezelőtt indult a hagyományőrzés, ami messze beváltotta a hozzá fűzött reményeket – mondta Schindele Györgyné, a Reformkori Hagyományőrző Társaság elnöke.

A fesztivál főszervezőjétől, Árvai Zseraldinától megtudtuk, hogy szeptember 20-án, pénteken a Kisfaludy Színpadon és a mellette lévő galériában helyismereti vetélkedőt rendeznek a füredi diákoknak. Ezzel párhuzamosan – szintén a helyi értékek jegyében – diákat készítenek a Vaszary Alkotóműhelyben, amikkel este vitorlásokat festenek majd meg.Lesz reformkori szavalóverseny, az Anna Grand dísztermében pedig Prof. Dr. Veress Gábor 300 éves múlt jeles orvosai a Szívkórházban 1702-2019 című kötetét mutatják be. A pénteki nap zárásaként Malek Andrea és zenekara lép fel a Kisfaludy Színpadon.

Szombaton Furfangos Csodavilág címmel interaktív történeti játékteret építenek a Kisfaludy Színpad mögé, amit déltől vehetnek birtokba a gyerekek, fél tizenegytől pedig MúzeumSéta indul a Városi Múzeumtól. A háromnapos fesztivál talán leglátványosabb mozzanata a többszáz korhű ruhába öltözött felvonuló és a reformkori hagyományőrzők menete lesz, akiket zene és regélő táltosdobosok mellett hintók, huszárok és lovak kísérnek a Szent István térről egészen a partig. A Kisfaludy Színpadon a Reformkori Hagyományőrző Társaság lejt nyitótáncot, őket követi majd az Esszencia zenekar.
Délután négytől a HolddalaNap zenekarral a gyerekek vehetik birtokba a Vitorlás teret, illetve herendi arcfestés lesz a Vaszary-kertben. Széchenyi Istvánra emlékeznek a Tagore sétányon lévő szobránál, majd zenés kávéházi est lesz a Karolina kávéházban. A Kék Duna Szalonzenekar muzsikájával 19 órakor kezdődik a reformkori bál, ahol egy divatbemutatón Hampel Katalin ruhakölteményeit vonultatják fel az Anna Grand dísztermében.

A fesztivál részletes programja itt.

A Kisfaludy Színpad mögötti tér vasárnap is a gyerekekre vár: a Nők a Balatonért Egyesület épít számukra egy játékszigetet. Sétahajózásra indul a Jókai hajó, déltől reformkori ételeket lehet kóstolni az Astoria Hotelben, a Művésztanya pedig divatbemutatót tart a Vaszary-kertben, ahonnét reformkori séta is indul majd. A koronázó városból, Székesfehérvárról érkeznek Füredre a Szent Korona és a koronázási ékszerek másolatai, ezeket a Vaszary Galériában lehet megnézni, délután négytől pedig a Kisfaludy Színpad közönsége a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes műsorát láthatja. Mindhárom napon 10-18 óráig népi és iparművészeti vásár lesz a Tagore sétányon.

(2019.09.16.)