Pintér Aukció a Vaszary Villában

furedkult-pinter aukcio_2014_banner

Több száz műtárgyból nyílik kiállítás a Vaszary Galériában, a bemutatott művekből árverést tartanak majd augusztusban. Pintér Aukciósház negyedik alkalommal a városban. Az árverés anyagát mintegy háromszáz műtárgy, köztük festmények, szobrok, ezüst tárgyak, porcelánok alkotják. Az árverési anyag klasszikus-, 20. századi modern- és kortárs művészek alkotásaiból áll össze. A július 25-én, pénteken a Vaszary Galériában nyíló kiállítás az életörömről, a nyárról, a szerelemről szól, egy életérzésről, amely könnyen társítható Füredhez.

A kortárs alkotók munkái mellett ezúttal is lesz néhány igazi klasszikustól származó festmény a tárlaton, például Barcsay Jenő, Klie Zoltán, Márffy Ödön vagy Egry József alkotása, ezek majd kalapács alá is kerülnek.
Egry Józseftől több, fontos korai alkotás is szerepel a tárlaton, egyik festménye lesz a legdrágább műtárgy. A szobrok között is lesznek érdekességek, például Vedres Márk nagyméretű férfi aktja és Moiret Ödön: Az élet értelme című munkája, de lesznek természetesen pár ezer forintos tételek is. Magánszemélyek, magángyűjtők és szinte valamennyi nagy aukciósház küldött be műtárgyakat a kiállításra.
– Egyre nagyobb az érdeklődés az aukció iránt, többen direkt erre az alkalomra gyűjtenek a Balaton, nyár, szerelem tematikába illő festményeket. Idén nagyobb hangsúlyt kapnak a kortárs művek, mert élénk az érdeklődés irántuk. Mintegy 250 műtárgyat bocsátunk árverésre, ennél többet egy alkalommal nem is lehet bemutatni. Rendkívül tartalmas anyag jött össze, több kuriózumnak számító alkotás lesz a tárlaton illetve az aukción – fogalmazott a balatonfured.hu kérdésére Pintér Péter, az árverést szervező aukciósház vezetője.

Pintér Péter hozzá tette: bár az ötlet Füredhez kapcsolódóan született, nem példa nélküli, hiszen ez a fajta nyári árverés Olaszországban, Franciaországban sem ismeretlen, a nagy árverő házak divatos tengerparti nyaralóhelyeken rendszeresen tartanak a fürdőközönségnek olyan jellegű aukciókat, amelyek a helyhez, a nyárhoz, a szabadsághoz kötődnek.
Az aukció iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy az árverést a Vaszary Villa Széchenyi terméből át kellett költöztetni a Vitorlás Étterembe. Itt rendezik idén is az árverést augusztus 16-án, szombaton este.
Az aukciós kiállítás műtárgyai július 25-től láthatók a Vaszary Galériában, igazodva a fürdőhely ritmusához, reggel 10-től este 10-ig.
Az árverésen a részvétel ingyenes. Az aukció tisztán kereskedelmi jellegű, a már megszokott feltételekkel zajlik.

Forrás: balatonfured.hu