Omar Sy, Olli Mäki, Ruben Brandt és a többiek


A csillagos ég alatt nézhetünk, mint a moziban: újra esti, szabadtéri filmvetítések lesznek a Vaszary villa kertjében. Az elmúlt évek francia, finn-svéd-német, spanyol és magyar terméséből válogathatunk péntek esténként tíz órától, ingyen.

A sort július 5-én az Omar Sy nevével fémjelzett Csokoládé című, 2016-ban készült és többszörösen díjazott filmdráma kezdi. Az egész világ elismerését begyűjtő Életrevalók sztárja ezúttal a francia cirkusz 19-20. századi világába kalauzolja a nézőt. Az első színes bőrű, aki színpadra lépett, a Csokoládé művésznevű kubai Rafael Padilla bohóc és társa, Foottit ekkor váltak emblematikus duóvá: a vándorcirkuszosok teljes ismeretlenségéből törtek a csúcsra. Műsorszámuk hatalmas népszerűségre tett szert, bejárták vele az országot, mígnem Párizsban igazi szupersztárrá váltak. A hirtelen jött vagyon és hírnév vajon megmérgezi-e kettejük barátságát?

A folytatásban a helyszín Finnország, a dátum: 1962. Ekkor mindössze huszonöt éves az európai amatőr bokszbajnok, Olli Mäki, és élete legnagyobb meccsére készül. A tét a világbajnoki cím elnyerése. Az egyszerű családból érkező Olli hirtelen a reflektorfényben találja magát, az egész ország őt ünnepli, és hatalmas elvárásokkal tekint a nagy mérkőzés elé. Ollit azonban nem csak a média és a közvélemény tartja nyomása alatt, de ambiciózus edzője, Elis is a végletekig hajtja. És akkor megtörténik a legrosszabb dolog, ami csak történhet egy olyan időszakban, amikor Ollinak teljes koncentrációra és kitartásra lenne szükség: megismerkedik a gyönyörű Raijával és szerelmes lesz. Folytatás július 12-én az Olli Mäki legboldogabb napja című, 2016-os filmdrámában.

Milorad Kristić nevét korábban a képzőművészetben jártasok ismerhették jobban. A szerb származású, Szlovéniában született művész 1989 óta Magyarországon él és dolgozik, leginkább képregények, fotók, animációs filmek és színházi alkotások fűződtek a nevéhez. 2018-ban azonban Ruben Brandt, a gyűjtő című, egész estés animációs akció-thrillerével üstökösként robbant be a köztudatba. A történet szerint különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. A rendőrség tehetetlen, csupán Kowalski, a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. Az egyedi látványvilágú alkotásban mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és mindig újra töltődő izgalom köti le a néző figyelmét. A film világpremierje a 71. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál szabadtéri vetítésén volt, a nyolcezer férőhelyes Piazza Grandén, Európa legnagyobb méretű, 26×14 méteres vetítővásznán. A füredi közönségnek július 19-én hasonló élményben lehet része.

Az Anna-bál előtti estén, július 26-án spanyol filmdrámát fűznek a vetítőgépbe. Az Egy tökéletes nap története meglehetősen bizarr: egy háború sújtotta bosnyák faluban méretes holttest lebeg a kút alján. A kövér férfinak az lett a veszte, hogy gyilkosai vele akarják a helyiek ivóvíz-készletét megmérgezni. A nemzetközi segélyszervezet dolgozói hamarosan megérkeznek a helyszínre, hogy kihúzzák a hullát, de a kötelük elszakad a súly alatt. Versenyfutás indul az idővel, hogy hőseink megszerezzenek minden szükséges engedélyt (és persze egy strapabíró kötelet) a katonák, a háborún nyerészkedők, a bizalmatlan helyiek és a bürokrácia között lavírozva – mielőtt a hulla megfertőzi a kút vizét.

(2019.07.04.)