Nívódíjas a Vaszary Galéria


A Csomay Kálmán Építőipari Nívódíjat a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarája és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adományozta az építtető füredi önkormányzatnak, a tervezőnek, a kivitelezőnek és az üzemeltetőnek.

A működésért elnyert díj sokkal nagyobb elismerés a tervezőknek, mint az, ha csupán az épület kivitelezését ismerik el – hangzott el a díjátadón.

A díjat Hári Lenke alpolgármester és Schmidtné Kositzky Anett, a Vaszary Galériát üzemeltető Füredkult Kft. ügyvezető igazgatója vette át az építők napján a veszprémi megyeháza Szent István-termében szombaton.

A Vaszary-villa építésének munkálatai 1891 őszén kezdődtek meg. Vaszary Kolos esztergomi érsek és hercegprímás villájának építésével Czigler Győző építészt bízta meg. Az épület 1892 nyarára lakhatóvá vált. A villa a Balaton felé kétszintes, háromszakaszos lodzsával nyitott, délkeleti sarkát torony hangsúlyozza, keleti oldalához lábakon álló fa- és vasszerkezetű terasz csatlakozott. A villához angolkert jellegű díszkertet létesítettek. Az 1920-as évek végére elkészült a hozzá csatlakozó, háromszintes szárny a villától délnyugatra.

A város egyik legszebb épületét igencsak megviselte a szovjet megszállás, amikor az ingatlan szovjet tiszti nyaralóként az orosz hadsereg tulajdonába került. Az 1960-as években egy vasbeton szerkezetű, háromemeletes toldalék épület került a Vaszary-villához, amelyet 2010-ben a műemléki védettségű épület restaurálásakor lebontottak.

A villa felújítása óta galériaként működik, több jelentős hazai és nemzetközi tárlatnak adott már helyet, országos jelentőségű kulturális intézmény.