Nem látogatható, de látható


Videós tárlatvezetés, online szellemi vetélkedő és kutatószolgálat a Helytörténeti Gyűjteményben. A vírusjárvány terjedésére miatt március közepétől a Városi Helytörténeti Gyűjtemény (Városi Múzeum) kiállításai sem látogathatóak, azonban a munkavégzés folyamatos, és a látnivalók megtekintése is – más formában – rövidesen lehetséges lesz.

Hogyan működik a fürediek által kedvelt intézmény a nehéz hetekben, hónapokban? – kérdeztük a gyűjtemény vezetőjét, P. Miklós Tamást.

– A kutatószolgálat továbbra is folyamatosan az érdeklődök rendelkezésére áll. Bár személyes konzultációra most nincs lehetőség, de eddigi elérhetőségeinken, főleg e-mail kapcsolaton keresztül kiszolgáljuk a helytörténeti kutatókat, a felvilágosításért hozzánk fordulókat. A régen látott kiállításokat is rövidesen felidézhetik a monitor előtt ülve, vagy okostelefonokon. A következő hetekben kerül fel a YouTube csatornára a városi múzeum állandó kiállítását bemutató „filmsorozat”, amiben füredi tárgyakról, eseményekről és emberekről hallhatunk történeteket. Ha már úgy alakult, hogy most nem látogatható a gyűjtemény, akkor a kiállítás megy el az otthonokba, ha az érdeklődők rákeresnek és rákattintanak Mészáros István kollégánk filmjeire.

A héten indították el a JÁTSZ(MA)! Helytörténetei szellemi játékot: 13+1 kérdésre – hetente kettőre – lehet összesen hét héten keresztül válaszolni. A helyes válasz megadásához valószínűleg keresni-kutatni kell az otthoni könyvtárban vagy az interneten, de a szervezők segédleteket, útvezetőt adnak a tájékozódáshoz. A tizennégy kérdésre a legtöbb jó választ adók között május 25-én értékes díjakat sorsolnak ki nyilvánosan.

– Ezek mellett a tavaszi időszakra tervezett programokat, kamarakiállításokat és előadásokat átütemeztük, s várhatóan a nyártól tartjuk meg az Écsy László, Lóczy Lajos és Cholnoky Jenő évfordulóival kapcsolatos rendezvényeinket. A munkatársak dolgoznak az új fürdőtörténeti kiállítás háttérmunkálataiban, a következő évek jelentős füredi évfordulóinak, valamint a balatonfüredi és balatonarácsi régi civil szervezetek adattárának összeállításán is. Szóval az élet nem állt meg, s reméljük, hogy hamarosan személyesen is üdvözölhetjük kedves látogatóinkat Vaszary Ernő egykori, 1912-13-ban épített villájának falai között – tette hozzá P. Miklós Tamás.

Elérhetőségek: Balatonfüredi Városi Helytörténeti Gyűjtemény
bfhtgy@gmail.com
toth.bencze.tamas@gmail.com
pmiklostamas@gmail.com
http://www.historia-bfured.hu/

(2020.04.14)