Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016

mof 2016

Múzeumok Őszi Fesztiválja, Balatonfüred

A lámpás én vagyok – Tanárok Éjszakája

Vaszary Galéria
2016. október 5., szerda 17 órai kezdettel
Tapasztalatcserére várjuk a vizuális művészet iránt érdeklődő pedagógusokat. Bemutatjuk múzeumpedagógiai programkínálatunkat, amely az óvodás, általános iskolás és középiskolás csoportok számára készültek a 2016/2017 tanév tananyagához kapcsolódóan, amely inspirálóan hasson az oktatási szakemberek számára, hogy közülük mind többen térjenek vissza diákjaikkal együtt. A programot kötetlen beszélgetéssel zárjuk.
Regisztráció: Nyitrai Orsolya, muzeumpedagogia(kukac)furedkult.hu
Ingyenes.

További programokért kattintson

Alkossunk együtt!

Vaszary Galéria
Pöttyözd újra!

2016. október 12-16-ig nyitvatartási időben. A Piknik a Róma Villa kertjében című Rippl-Rónai József festménye alapján a látogatók, családok, iskolás és óvodás csoportok, színes pöttyökkel „rajzolhatják” újra a festmény felnagyított másolatát festővászonra, olajfestékkel, a Vaszary Galéria kertjében.
Gyere és pöttyözd újra a képet!
A Vaszary Galéria belépőjegyével látogatható.

Óvodapedagógusok Napja
Vaszary Galéria
2016. október 19., szerda 15 órai kezdettel
Vendégségben Vaszarynál!
Várjuk a saját és a környékbeli települések óvodapedagógusait egy múzeumpedagógia bemutató foglalkozásra, ahol megismerkedhetnek az óvodásoknak kínált múzeumpedagógiai programsorozatunkkal, tematikával, eszközökkel, technikákkal, anyagokkal. A bemutató foglalkozás 45 perces, amelyet kötetlen beszélgetés követ.
Regisztráció: Nyitrai Orsolya, muzeumpedagogia(kukac)furedkult.hu
Ingyenes.

16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban

2016. október 29. szombat 18-21 óra – karszalaggal látogatható
„Kincskeresés” – Az elcsent gyöngysor
Vaszary Galéria
A játékban részt vevők Menetlevél alapján, interaktív, játékos feladatok megoldása során, teremről-teremre, képről-képre haladva kerülnek az elcsent gyöngysor rejtélyének megoldásához a résztvevők, és végül a számzáras bőrönd felfedi a titok nyitját.
A játékot a Vaszary Galéria három kiállítására építjük: Cilinder és lokni – Osztrák biedermeier képek a Szépművészeti Múzeumból, Rippl-Rónai József – Komor rajzosság-derűs festőiség, és Vasarely – Szerigráfiák, multiplikák. A Menetlevél kérdéseket tesz fel, amelyre minden esetben egy-egy szám a megoldás, amelyek a kiállítások képein fedezhetőek fel. Szem előtt tartjuk, hogy ne pusztán a szám megkeresésére fókuszáljanak látogatók.

„Szenzáció – Bűntény a múzeumban!”

Vaszary Galéria
2016. október 29. 16 óra – karszalaggal látogatható
A kiállításmegnyitóra érkező vendégek izgatottan állnak a letakart, világraszóló híres kép előtt. Hirtelen sötétség zuhan a teremre, puffanás hallik. Mikor végre kigyúl a fény, a lepel a földön hever, a restaurátor ájultan rogy össze. A kép eltűnt! Mi történhetett?
A vendégek szerepjátékkal és logikai feladatokkal oldják meg a bűntényt.
Képzett színészekkel, dramaturggal megvalósított program, az optimális létszám miatt előzetes regisztráció szükséges.
A programban való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. szekely.gabriella(kukac)furedkult.hu

Ősz(i)re hangoltuk
Múzeumi Álomgyár Felnőtt Szemmel

Vaszary Galéria, 2016. október 29. szombat
18-21 óra között – aktív, dolgozó felnőttek részére
„Életre kel a múzeum” – A kiállítótérben, a közvetlen környezetben lévő művészeti alkotások – képek, festmények, berendezés – stílusához illeszkedő, 19. és 20. századi történetek, életképek megelevenedése színházzal, irodalommal, zenével, színészek, és zenészek közreműködésével, korhű ruhákban.
Karszalaggal látogatható.

„Kalandorképző”
Jókai Mór Emlékház, 2016. október 29. szombat
18-21 óra között általános iskolások, középiskolások, családok részére
A program alapja Jókai Mór – Az arany ember című műve, amelynek mottója: A boldogság elérhetősége a modern világban. Menetlevéllel különböző megállók feladatainak teljesítése a feladat, amelynek koncepciója a reformkori hangulathoz és Az arany emberhez köthetőek (helyszínek, szimbólumok, események). A kalandorképző során ügyességi és szellemi próbákon kell részt venni. A feladatok végrehajtása során a kalandornak le kell győznie a természetet, a világot és önmagát, amely a regényben is szintén megtalálható hármas motívumrendszer.
Karszalaggal látogatható.

Szakmai programok
2016. október 29. szombat 10-16 óra között, Városi Helytörténeti Gyűjtemény, Pálóczi terem
Balatoni helytörténészek III. szakmai találkozója
„A Balaton összeköt – Évfordulók jegyében!” előadások a Kisfaludy gőzös avatásának 170., Eötvös Károly halálának 100. évfordulója alkalmából. „Balathoni Kerekasztal” címmel új Balaton parti helytörténeti kiadványok bemutatása, cseréje.
Regisztráció: Miklós Tamás, pmiklostamas(kukac)furedkult.hu
Ingyenes.

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!
Széchenyiek és a füredi gőzhajózás –

2016. november 10. csütörtök 16 óra
Városnéző túra – a gyűjtemények felkeresése
Helyi és környékbeli tanárok, pedagógusok részére, a reformkori sétáink mintájára a Helytörténeti Gyűjtemény (Füred, a Magyar királyság dísze – színház, gyógyítás, közlekedés, bálok (reformkor) – állandó kiállítás, „Egy boldog nyár…” – kalandok a Balatonnál – állandó kiállítás), a Széchenyi István szobor (Tagore sétány), és a Vitorlázeum (vitorlástörténeti interaktív kiállítás) felkeresése. A három helyszín egymástól 5-500 méternyire található. A séta során ismertetésre kerülnek Széchényi István Balatonfüredhez kötődő emlékei, tevékenysége, illetve a két gyűjtemény anyagának részletes ismertetése. A fő szempont, hogy az ismertetés a diákok tananyagához illeszkedik – korosztály szerint, s így kerül a pedagógusok részére bemutatásra.
Regisztráció szükséges: Miklós Tamás, pmiklostamas(kukac)furedkult.hu
Ingyenes.

Múzeumi Őszbúcsúztató
Kísérőrendezvények:
– 2016. október (egyeztetés alatt) Képek és irodalom, Vaszary Galéria Képbe zárt írások kiállításához kapcsolódó, borkóstolóval egybekötött rendhagyó tárlatvezetés Szőcs Gézával.
– 2016. október 1. Török Ádám & Papp Gyula: Bartók on Rock, Anna Grand, Díszterem
– 2016. október 28. Kisfaludy Galéria – Népművészeti előadás középiskolásoknak
– 2016. október 29. Vaszary Galéria, Finisszázs: Képbe zárt írások, Bódi Kinga kurátor tárlatvezetése zenei közreműködővel.
– 2016. október 30. Kisfaludy Galéria – Népművészeti Egyesület kiállítása finisszázs – ismeretterjesztő előadás tárlatvezetéssel
– 2016. november 5. Vaszary Galéria, Beszélgetés Rippl-Rónai Józsefről Topor Tündével
– 2016. november 11-12. Magyar Nyelv Napja – Balatonfüredről és határon túli településről – Erdély – érkező gyerekekkel közös nyelvi vetélkedő, reformkori séta, a kiállítóhelyek felkeresése.

A 2016. október 29-ei programok 18-21 óra között karszalaggal látogathatóak – Vaszary Galéria, Jókai Mór Emlékház.

A karszalag ára egységesen: 1500 Ft

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!