Múzeumok éjszakája

muzej 2015 banner furedkult web

Múzeumok éjszakája – Balatonfüred, 2015. június 20.

Az éjszaka amikor minden életre kel…

A Vaszary Galéria, a Jókai Emlékház, a Városi Helytörténeti Gyűjtemény és a Vitrolázeum, várja az érdeklődőket Balatonfüreden a Múzeumok éjszakája programjain 16:00 órától éjfélig.
Jegyek a helyszínen valamint online vásárolhatók.
http://www.jegymester.hu/

Részletes programokért kattintson.

Vaszary Galéria

16:00-22:00
Vaszary Alkotóműhely – Fotóevolúció
o Az 5 állomásból álló program áttekintést ad az elmúlt 175 év fotográfiai eljárásairól, az archaikus eljárásoktól a digitális képalkotásig. Ezen kivételes alkalom arra is lehetőséget ad, hogy a fotóalany a teljes felvételkészítési folyamatot lekövethesse, a kész terméket pedig emlékül haza vihesse.
Fotójegy állomásonként: 500 Ft *
o Résztvevő fotográfusok:
1. állomás: KARL PÉTER divat- és reklám fotós
2. állomás: LACZKÓ PÉTER vándorfényképész
3. állomás: SZILAS SZILÁRD laboráns
4. állomás: TELEK BALÁZS fotóképző-művész
5. állomás: ZALKA IMRE vándorfotográfus

18:00
Vaszary Alkotóműhely – PICASSO NYOMÁBAN megnyitó
o Balatonfüred általános iskoláinak diákjait hívtuk meg egy közös alkotásra. A csoportok szabadon szerveződhettek, kollázst, montázst vagy asszamblázst kellett készíteniük, Picasso nyomában címmel. A pályaművek ezen az estén megtekinthetők.

18:30-22:00
Borkóstolás a Vaszary Kávézó teraszán a Müller Pince boraiból
o A borkóstoló során 4 fajtát (Olasz rizling, Muskotály, Rizlingszilváni, Merlot Rosé), a termőtájra jellemző borokat kóstolhatnak.

19:00
Reflektorfényben: ROBERT CAPA ÉS PABLO PICASSO
Tárlatvezető: Orosz Márton, művészettörténész, a Találkozás Picassóval kiállítás kurátora
o Kordokumentum vagy új esztétikai formanyelv?
Orosz Márton a fotográfia mint médium segítségével mutatja be a Találkozás Picassóval és a Robert Capa/Mozgásban című kiállításainkat.

20:00
KÉPEK A ZENÉBEN koncert
o Dénes Gabriella-fuvola, Pálfy András-harsona, Mali Katalin-zongora

21:00
Reflektorfényben: EMPIRE ÉS BIEDERMEIER
Tárlatvezető: Révész Emese, a MKE egyetemi docense
o Révész Emese, a magyar és osztrák biedermeier kapcsolatáról és jellemzőiről tart tárlatvezetést a Cilinder és lokni kiállításon.

22:00
AVOID NOTE koncert a kertben
o Nyakas Krisztián – basszusgitár, Süle Kornél – dobok,
Werb Gábor – szárnykürt, trombita, Figula János – vibrafon
o A jazz dalokat – azokat eredeti az kompozícióhoz és akkordmenethez igazodva – játszó környékbeli jazz rajongókból álló együttes 1 órás szabadtéri koncertje a Vaszary Villa kertjében.

18:00-24:00
Hatodik kapu projekt a toronyban
o Egy különlegesen kialakított, lesötétített térben olyan háromdimenziós vizuális és hangi effektek tárulnak fel, melyek hirtelen mély relaxációs állapotba vezetik nézőjüket. A 6. kapu különlegessége a végtelen tér illúziójának keltése, mely nem csupán a lekerített kisméretű teret tágítja. Az 5 -10 perces élmény rendkívül intenzív és nem megszokott kikapcsolódást ígér.

Sötétedés után fényfestés a Vaszary Villa kertjében

Picasso szelet a Vaszary Kávézóban a Bergmann Cukrászda jóvoltából

*2 gombóc fagyi = 1 db Fotóevolúció fotójegy
A Bagaméri Fagylaltozóban (Kisfaludy sétány) elfogyasztott 2 gombóc fagylalt blokkja beváltható 1 db fotójegyre a Vaszary Galéria jegypénztárában.

 

Jókai Mór Emlékház

18:00
Reflektorfényben: KAKAS MÁRTON ALIAS JÓKAI MÓR
Tárlatvezető: Praznovszky Mihály, irodalomtörténész
o A Kakas Márton név eredetileg Jókai Mór írói álneve volt, amely alatt az 1860-as években a politikai közéletről írott szatirikus költeményeit és „leveleit” adta közre.

20:00
ÉPÍTÉSZET, IDENTITÁS, BALATON
ÉPÍTÉSZEK SZEREPE A TÓPART TÖRTÉNETÉBEN
Wettstein Domonkos (BME Urbanisztika tanszék) előadása a ház pincéjében, utána meglepetésfilm vetítés
o A Balaton-part építéstörténetében visszatérő motívum a körülmények szorításában megoldást kereső építész elkötelezett és pragmatikus magatartása, mely a vízparti épületek kísérletező formáit is rendre áthatotta. Érdemes lehet áttekinteni kik és hogyan gondolkoztak a Balaton-part építészeti feladatairól, milyen regionális stratégiákat dolgoztak ki és hogyan alakult a szakma szerepfelfogása a társadalmi kihívások függvényében?

23:00
Reflektorfényben: JÓKAI HÁZASPÁR ÉS A FÜREDI NYARAK
Tárlatvezetés
o Az országban szinte egyedülálló írói ház tárgyi és szellemi miliője több mint száz esztendővel repít vissza minket az időben. A 2010-ben az eredeti alaprajz és funkciók alapján helyreállított villában eredeti relikviák között lehetünk a művész házaspár vendégei. Ezen az estén a tárlatvezetők Jókai Mórt és Laborfalvi Rózát alakítva mutatják be nyári rezidenciájukat.

„Városi Múzeum” – Helytörténeti Gyűjtemény

17:00
Reformkori városnéző séta
o Sétaútvonalunk a Városi Múzeumból indul, s a Blaha utcán vezet végig a füredi reformkori városrészen, ahol az épületek történetén túl anekdotákat hallhatnak Blaha Lujzáról, Jókai Mórról és a Posta házról. Sétánkat a Városi Múzeumban fejezzük be, időtartama körülbelül 60 perc.

17:00
Mesemorzsák – A Grund Színház előadása
o A Mesemorzsák gyerekeknek szóló rövid formátumú improvizációs előadás Benkő Dávid zongorista közreműködésével. A 60-70 perces előadás első 15 percében a narrátor a színészek segítségével bemelegítő impro játékokba vonja be a közönségét, az egymásra hangolódás után pedig klasszikus és modern mesék kiragadott elemein keresztül alakít új történetet. A közönség maga formálhatja a mesét és részesévé válhat az eseményeknek.

22:00
Reflektorfényben: RÉGI FÜREDI HISTÓRIÁK
Tárlatvezetés
o A tárlatvezetés végére átfogó képet kapunk a fürdőváros történelméről és atmoszférájáról.

 

További információk:
www.furedkult.hu | +36-87/950-876 | www.jegymester.hu | www.muzej.hu