Magyar Nyelv Napja

magyar nyelv_napja_plakat_a3_web

mnynbanner-300x126-1

Az idei Magyar Nyelv Napja alkalmából, Balatonfüreden meghirdetett „legszebb Jókai szó” 62 szavazattal az „angyalhullás”

Jókai Mór: Szegény Gazdagok- Menyasszonyvivés
„A jókedv helyreállt, a férfiak hatalmas étvággyal láttak a patriarkális vacsorához, a bort sem igen nagyon kellett kínálni, Henriette természetesen egy falatot sem evett; máskor is nagyon keveset fogyasztott, most pedig éppen nem volt hozzá való kedve, amivel Gerzson urat egészen kétségbe ejté.
– Jaj, kedves nagysád, ha ilyen keveset eszik, akkor még én is el tudnám tartani, ha napszámos volnék is.
A társaság nagyon kacagott ez ötleten. Olyan kezekkel és lábakkal napszámba járni!
– De mi is lelte a te bal kezedet, mióta nem láttalak? – kérdé tőle Hátszegi.
– Ezt ni? – szólt Gerzson úr, felemelve nyomorék karját. – A minap az angol kopókat akartam kipróbálni, hogy mennyire lehet őket használni a síkon? Az Abdelkader arabomon ültem; amint vágtatva nyargaltam, mint a szél, egy helyett valami angyalhullás volt előttem. Tetszik tudni nagysád, mik azok az angyalhullások? Olyan mély gödrök a homoksíkon, amiket messziről nem lehet észrevenni; az Abdelkader egyenesen beleesett a gödörbe a két első lábával, én pedig fel a levegőbe két ölnyire, onnan meg bukfencet vetve fejtetőre le; szerencse, hogy ezt a kezemet magam elé tartottam, mert különben a nyakam tört volna ki, így pedig csak a karomnak lett egy kicsit szokatlan formája, ami nem tesz semmit. Legnagyobb baj az egészben az, hogy miután a jobb szemem hiányzik, kénytelen vagyok a ballal célozni; s ilyenkor a bal karomat nem húzhatván összébb, kénytelen vagyok a jobb kezemmel elrántani a fegyver ravaszát, ami nagyon nevetséges állás.”