Legyél te is PICASSO!

legyel te is picasso

Rajzolásra ösztönző rendezvénysorozatot indít a város, Legyél te is Picasso címmel. A világhírű művész alkotása nyomán kisiskolások és óvodások rajzolhatják meg a maguk Mikulását. Az eseménysorozat csúcspontjaként, jövő márciusban a Frankofón Hetek keretében, Pablo Picasso tárlata lesz látható a Vaszary Galériában.

Időpont: 2014. december 9. (kedd) 09:00-14:00 Helyszín: Vaszary Galéria Alkotóműhelye.


A részvétel ingyenes! A részvételi szándékról előzetes visszajelzést kérünk 2014. december 8-án 12:00 óráig az elérhetőségünkre: Nyitrai Orsolya, 
muzeumpedagogia@furedkult.hu vagy +36 30 474 4448

Picasso 1953-ban maga is megrajzolta a Mikulást. Műve az alapja annak a kampánynak, amely keretén belül minden füredi kisiskolást és óvodást arra kérnek, jöjjön el szüleivel a Vaszary Villába és rajzolja le a saját, elképzelt Mikulását.
Az akció nem titkolt célja, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a művészetekhez, később pedig ők maguk is műértő, a vizuális kulturális események iránt érdeklődő felnőttek legyenek. A kampány igyekszik felhívni a szülők figyelmét arra, milyen fontos a gyerekek számára a rajzolás, és az alkotásaik mennyi mindent elárulnak a lelki világukról, énképükről, másokhoz és a világhoz való viszonyukról.

A kampány első programjaként a Református Általános Iskola másodikos diákjai vettek részt egy rendhagyó rajzórán, amelyen Víg Attila, Erzsébet díjas festőművész, aki korábban már megfestette a finn Mikulást, sőt együtt is rajzolt vele, segített a gyerekeknek a rajzok elkészítésében.

December 9-én, kedden délelőtt folytatódik a rendezvénysorozat a Vaszary Villában, ahol a füredi alsó tagozatos diákok illetve óvodások rajzolnak majd Mikulást, de bárki, aki kedvet érez, a rajzhoz elmehet a villába és elkészítheti saját alkotását. A rajzokat kiállítják a galériában, majd a fővárosban lévő Mikulásgyárba kerülnek.
A Picasso kiállítás kampánya ezzel nem ér véget, Picasso-szeletet árul majd több balatoni cukrászda, bemutatják „Picasso autóját”, amely a családoknak igyekszik kedvet csinálni a múzeumok látogatásához és a művész rajzába csomagolt szaloncukrok is kaphatók lesznek. A speciális szaloncukrok papírja egy-egy kódot rejt, amely belépésre jogosít az ország több népszerű intézménye mellett a Vaszary Galériába is.

Pablo Picasso rajzaiból és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóiból márciusban nyílik majd kiállítás a Vaszary Galériában. A tárlaton Jean Cocteau francia költő, filmrendező mintegy harminc, az első világháború idején készített fényképe idézi meg a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának együtt töltött pillanatait.
A képeken feltűnik a művészvilág több meghatározó alakja: Amedeo Modigliani, Max Jacob és Moise Kisling, illetve Picasso szinte kizárólag ezekről a képekről ismert akkori modell szerelme.
A kiállításon a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-művek, hazai és amerikai magángyűjteményekben fellelhető tárgyak, festmények, fényképek, rajzok, a kutatás során felhasznált dokumentumok, korai videómunkák is láthatók lesznek, köztük több olyan mű, amelyet hazánkban még nem állítottak ki.

Forrás: balatonfured.hu