Könyv-Bor-Jazz 2015

kbj 2015 fejlec web

Könyv – Bor – Jazz fesztivál Balatonfüred, 2015. 06.02- 06.07.

Június 2-7-ig, keddtől vasárnapig Könyv- Bor- Jazz fesztivál lesz Balatonfüredena város történelmi Balaton-parti utcáiban. A 86. országos könyvhéthez csatlakozva Füred fesztivált épített az irodalom köré. A 6 nap alatt könyvbemutatókon lehet találkozni a szerzőkkel, jazz koncertek szólnak majd több színpadon, borkóstolók lesznek a lezárt Blaha utca éttermeiben és borászataiban.

A könyvhét díszvendége Lator László Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, irodalomtörténész lesz.

Több program szólítja meg a fiatalokat. Lesz rendhagyó irodalomóra Kollár Árpáddal a Fiatal Írók Szövetségének elnökével, drámapedagógiai foglalkozás a Harry Potter könyvek kapcsán, közönségtalálkozó Adamik Zsolttal a Bibedombi szörnyhatározó és az Ördögbőr grófja című könyvek szerzőjével. Vörös Niki jazz énekesnő „Bóbita muzsikával”, a Zsebsün együttes interaktív gyerekműsorral várja majd az ifjabbakat.

Lesz a füredi iskolásokkal közös versmondás Jordán Tamással a Balaton-parton, Orbán János Dénes Salvatore Quasimodo- díjas költő is a fiatalokkal beszélget majd- a költészetről. „Hallgasd a mesét és rajzold a képet” címmel a Vaszary alkotóműhely programjain mesés képeket rajzolhatnak majd a gyerekek.

Az irodalmi kávéházak hangulatát idézi majd meg Zeke Gyula, író, kávéház kutató Czinki Ferenc író és Bergmann Ernő Balatonfüred emblematikus cukrászának társaságában. A gasztronómia 2 másik nagyágyúja is eljön majd Füredre: Borbás Marcsival– A sűrűje című könyve kapcsán Vinkó József beszélget majd gasztronómiáról, irodalomról.

Bereményi Géza Kossuth Díjas író- rendezővel Tóbiás Krisztián a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője beszélget majd, és eljön az MKB Veszprém világklasszis kézilabdázója Fazekas Nándor akinek pályafutásáról a fiatal sportújságíró Zatkalik Dávid írt könyvet.

A Városi könyvtárban Lázár Ervin könyveinek illusztrációiból nyílik a Móra Könyvkiadó vándorkiállítása, amit Lázár Zsófia a 2006-ban elhunyt író lánya nyit majd meg.

Nők, nők, férfiak címmel tart majd zenés irodalmi estet Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László a Kisfaludy Galériában. A dalszerző, frontember (Kistehén) és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik.

Ilyenkor a forgalom elől lezárt Blaha utca borutcává változik, a kis vinotékák, borgalériák és vendéglátó helyek elfoglalják az utcát asztalaikkal és székeikkel, és  helyi borokkal és ételekkel várják a könyvek szerelmeseit. Esténként koncertek is lesznek a borutcában: fellép majd Budapest SKA Nu- Jazz Orchestra, a Vörös Niki Quartet és az Orlando’s Trio is.

Dedikálások lesznek a szerzői esteken, könyvvásár pedig a Vaszary Galériában és a beszélgetések helyszínén.

kbj 2015 plakat web