Kiszabadított írók – Juhász Anna tárlatvezetése

Kiszabadítja az írókat a könyvekből ez a kiállítás. Intim helyzetben láthatjuk őket, olyannyira, hogy még engem is meglepett egy édesapámról készült fénykép, amelyen fiatalon, magabiztosan, már-már pimaszul néz ránk, ezt az arcát nem ismertem – mondta Juhász Anna irodalmár, az Írófényképek kiállítás tárlatvezetésén.

Juhász Ferenc lánya, Juhász Anna a Vaszary Galériában látható a Balatonnál nyaraló írókat megörökítő korabeli fényképekből álló kiállításon vezette végig az érdeklődőket. Az írók balatoni térfoglalását bemutató kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum fotógyűjteménye révén elsősorban az 1950-es, ’60-as, éveket láttatja. Azt a kort, amikor az irodalmárokat megfigyelték a füredi Lipták házban, mint ahogy a Szigligeti Alkotótábort is szemmel tartották.
Nehéz, sötét idők voltak, így méginkább érdekessé válnak az írók, költők Balatonnál eltöltött napjai, hiszen a megörökített fotókon mosolygós arcok, már-már könnyedség látható, ami egyáltalán nem volt jellemző a korra.

– Az ötvenes évek nagyon kemény időszak volt édesapám számára. Van egy felesége, akit elmegyógyintézetben kezelnek, éveken át viszi neki a kenyeret a zárt osztályra. Megkapja a Kossuth-díjat, ami miatt ugyanannyian támadják, mint elismerik. Aztán ott a forradalom, 56 után mondhatni depresszióban volt, nem jelentek meg művei, nem engedték publikálni, 5-6 évig alig ír. Mosolyt keveset lehetett látni akkor az arcán, nehéz idők voltak. A Balaton végigkísérte a családi életünket, én édesapám második házasságából születtem, így a nyolcvanas évektől emlékszem ezekre a látogatásokra – válaszolta kérdésünkre Juhász Anna.

A kulturális menedzserként dolgozó irodalmár elmondta: a tárlaton szereplő Juhász Ferencet ábrázoló képek szinte mindegyikét ismerte, tenyérnyi méretben az eredetijük a család tulajdonában van, de még így is akadt fotó, ami meglepetés volt számára.
– Sokáig az volt a kedvenc képem, amikor egy vitorláson ül, mert így, ilyen fiatalon én nem láthattam őt. A legkedvesebb fotóm mégis a csónakban ülős kép, ezt az arcát már én is ismerem, ő az, aki engem felnevelt – így Juhász Anna, aki elkezdte kutatni édesapja hagyatékát, meg is jelent egy könyv A mindenség szerelmese címmel, amelyben közérthetően mutatja meg milyen volt a 20. század Juhász Ferenc szemével.

Videó a tárlatvezetésről, Juhász Anna beszél édesapjáról.

(2019.04.24.)