Beszélgetés a Vaszary Galériában

IMG 3706 banner

2016. november 5. 18.00

Kerekasztal beszélgetés a Vaszary Galériában
Érdemes volt-e Rippl-Rónainak hazajönni Párizsból? – szólt a provokatív kérdés.

A Vaszary Galéria és az Artmagazin együttműködésével szervezett kerekasztalbeszélgetés-sorozat keretében ezúttal Rippl-Rónai József művészetének nemzetközi és hazai jelentéségéről beszélgetett Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője E. Csorba Csillával, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával és Klimó Károllyal, Munkácsy Mihály-díjas festőművész és grafikussal.

Az, hogy a beszélgetés mottójául szolgáló kérdés retorikai kérdés volna, vagy olyan, amelyre lelkiismereti aggályok nélkül egyértelmű válasz adható, természetesen – és szerencsére – nem dőlt el. A kérdés megválaszolatlan, mert megválaszolhatatlan – ha jobban megnézzük, a beszélgetés mottója nem is a fenti kérdés volt, hanem a felvállalt drámai hiátus, hogy erre a kérdésre nem is lehet konkrét választ adni, erről csak beszélgetni lehet. Topor Tünde nagyon jól megválasztott provokatív kérdésekkel vitte diskurzusba E. Csorba Csillát és Klimó Károlyt, hogy együtt járják körül azt a problémát.

Rippl-Rónai József festészete gyökeresen megváltozott, miután hazaköltözött Magyarországra. A festői nyelve, ahogy kivirult a színek és formák újszerű gazdagságával, a polgári lét életöröméről, a kiegyensúlyozottságról, boldogságról beszél. Mindeközben a szellemi élettel, a haladó magyar értelmiséggel ápolt intenzív kapcsolata minimum irodalomtörténeti jelentőségű.

Másfelől Rippl-Rónai Párizsban a kor művészeti diskurzusának élvonalába jutott. Nagyon is reális a gondolat, hogyha Rippl-Rónai Párizsban maradt volna és folytatta volna a korai progresszív festői programját, egy nemzetközi jelentőségű festőművésszé válhatott volna.

{gallery}artmagazin2016{/gallery}

Rippl-Rónai művészetével kapcsolatban november 18-án 18:00-kor a Vaszary Galériában egy újabb beszélgetést hallhatnak az érdeklődők a MúzeumCafé közreműködésével. A résztvevők: Plesznivy Edit művészettörténész a Magyar Nemzeti Galéria Festészeti osztályának vezetője, a kiállítás kurátora; Zoób Kati divattervező, a Magyar Kultúra Nagykövete; Cserép László, a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Művelődési, oktatási, sport és idegenforgalmi osztályának vezetője. Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések főszerkesztője. A beszélgetés megtekinthető lesz a www.muzeumcafe.hu