Julie Martin Balatonfüreden

A Vaszary Baráti Kör vendége volt Julie Martin

Augusztus 1-én Julie Martin, a New Jersey-i ExperimentsinArts and Technology Alapítvány igazgatója volt a Vaszary Baráti Kör vendége. Személyes hangú tárlatvezetését a Találkozás Picassóval című kiállításon közel 40-en élveztük.

Julie Martin nem csak alapítványigazgató, de az amerikai művészeti élet elismert személyisége, és BillyKlüver özvegye. Azé a BillyKlüveré aki mérnök létére felfedezte a világnak a nálunk is kiállított Picassóról szóló fotósorozatot, felkutatta a darabjait, tudományos módszerek segítségével meghatározta a képek exponálásának percre pontos időpontját, és irodalmi kutatómunkával összerakta egy párizsi délután történetét.

{gallery}baratikor/juliemartin{/gallery}

Julie Martint hallgatva, és a fényképeket nézve filmszerűen peregnek az események: vidám társaság találkozik a La Rotonde kávéházban, elsétálnak az EgliseNotre Dame des Champs templomig, közben bohóckodnak, pózolnak, nevetgélnek. Fiatalok, jól érzik magukat még akkor is, ha közben 1916-ot írunk, és háborús díszletként láthatjuk az üres párizsi utcákat. Nélkülözés van és mégis a pazarlás jelét látjuk: az egyik csoportkép hátterébenegy fonnyadt zöldségekkel és gyümölcsökkel teli konténert figyelhetünk meg. A képeken feltűnik, majd eltűnik egy nagy boríték, amiről feltételezhetjük, hogy Picasso egy munkáját őrzi, és nyoma vész egy sétapálca fejének. Julie Martin szerint ezek a misztériumok és még számos apró részlet az, amiért igazán érdemes a képek ”mélyére nézni”.
Az eseményről két napilap, a Magyar Hírlap és a Népszabadság is beszámolt.

A cikkek elérhetők itt:
http://magyarhirlap.hu/cikk/32103/Egy_haborus_parizsi_delutan_kepei

http://nol.hu/kultura/egy-zseni-delutanja-1555325

Köszönjük a részvételt, reméljük legközelebb is találkozunk!
VBK szervezők

baratikor detektiv 2015