Ismét Quasimodo költőverseny – újdonságokkal


Mintegy száz alkotótól, közel kétszáz vers érkezett az idei Salvatore Quasimodo költőversenyre. A szeptember 7-8. között zajló, mára már brandnek számító, egyedülálló irodalmi megmérettetés apropóján ezúttal megemlékeznek Ovidiusról és itt lesz a friss Janus Pannonius díjas kínai költő is.

– Idén a Salvatore Quasimodo Emlékdíj és a különdíj mellett életmű díjat is átadunk. Újdonságokkal is készülünk. Ovidius halálának kétezer éves évfordulója apropóján előadássorozatot tartunk a római aranykor költőjéről. Szó lesz a magyarországi latin nyelvoktatásról illetve fordításról is, itt lesznek a szakma legavatottabbjai. Szeretnénk ugyanis felhívni a figyelmet a latin nyelv fontosságára. Újdonság az is, hogy ezúttal nálunk, Balatonfüreden mutatkozik be elsőként az idei Janus Pannonius díj nyertese Yang Lian, ő a rendezvényünk után pár nappal veszi át majd az elismerést- nyilatkozta portálunknak Cserép László, a Salvadore Quasimodo alapítvány titkára.

A huszonhatodik alkalommal megrendezendő költőverseny hagyományos díjkiosztóját szeptember 7-én rendezik meg Balatonfüreden. A Nobel díjas lírikus, Salvatore Quasimodo halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve a gálaműsoron két olasz kortárs zenész: Annalisa Garzia hegedűművész és Fabio Centanni zongoraművész ad koncertet. Másnap pedig a Vaszary Galériában öt kortárs olasz művész alkotásaiból nyílik kiállítás Az idő memóriája címmel.

A szeptember 7-8. között zajló Salvatore Quasimodo Költőverseny teljes programja itt.

Az idei költőversenyre megújult a zsűri is. Széchenyi Ágnes, Szörényi László, Madarász Imre, Péntek Imre és Cserép László mellett Szkárosi Endre költővel bővült a grémium.
– Nem titkolt szándékunk, hogy minél több fiatal, magyar költőt tudjunk elérni. Bátorítjuk őket, hogy jelentkezzenek a megmérettetésre, mert szívesen adunk terepet az ifjú tehetségeknek – vélekedett Cserép László.

A balatonfüredi költőverseny az elsők között hozta létre az egységes, magyar irodalmi tér fórumát, története átfogja a kortárs magyar költészet javát, eddig mintegy tízezer pályamű mérettetett meg a versenyen. Határ Győző, Faludy György, Orbán Ottó, Gergely Ágnes, Marno János, Zalán Tibor és Tóth Krisztina csak néhányan az emlékdíjat kapott szerzők közül.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

(2018.08.23.)