Gyerünk a könyvtárba be!


Egy slammer, aki regényt, novellákat, verseket és újságcikkeket is ír, és egy blogger, aki arra tanít, hogyan jussunk el kevés pénzből elérhetetlennek tűnő egzotikus helyekre – az Országos Könyvtári Napokon Nyáry Luca és Szécsi László is a füredi könyvtár vendége volt.

Érdekes szakmai kihívás, hogy hogyan csalogassuk be a könyvtárba azokat a jelenlegi középiskolásokat, akiket óvodás korukban nem sikerült végérvényesen beleültetni a Gutenberg-galaxis végtelenjébe. Ez is célként szerepelt a Lipták Gábor nevét viselő füredi könyvtár őszi sorozatában, amit az Országos Könyvtári Napok keretében szerveztek meg.

Október 7-én Nyáry Luca érkezett, aki a maga tizenkilenc évével a közönség soraiban is észrevétlen maradt volna. Luca édesapja, Nyáry Krisztián az egyik legkeresettebb és legtermékenyebb magyar író, 2012-ben jelent meg az első könyve és ma már a tizediknél tart. Luca először kirobbanó tehetségű slammerként jelentkezett, majd lazán, kisujjból rázta ki élete első regényét, aminek négyszáz oldalát a mobiltelefonján írta meg. A Vigyázat, törékeny! című könyv épp egy évvel ezelőtt jelent meg, főszereplője pedig egy tizenhat éves lány, aki Lucához hasonlóan elveszítette az édesanyját. A regény egy csapásra ismertté tette szerzőjét, aki egyébként verseket, novellákat és újságcikkeket is ír. Nyáry Luca saját megfogalmazása szerint jelenleg hivatásos iskolakerülő, mivel még nem kezdte el az egyetemet, de szinte biztosra vehetjük, hogy találkozni fogunk még a nevével.

Másnap, október 8-án egy egészen más világba cseppenhettek a füredi középiskolások. Lenyűgöző természeti környezet, karnyújtásnyira a tenger, egzotikus flóra és fauna, filmbéli helyszínek, érdekes emberek, szivárványszínű kultúrák, gasztronómiai sokféleség, kalandos történelem, kihívások és feladatok, eltévedések és felfedezések – ki ne vágyna arra, hogy kinyithassa a világ kincsesládáját? Szécsi Lászlónak sikerült megtalálnia hozzá a kulcsot.

2016 tavaszán Laci nyakába vette a világot, és elköltözött egy kis kínai szigetre. Az azóta eltelt években volt óvodai angoltanár, dolgozott hotelben Izlandon, és egy óceánjáró fedélzetén is járta a világot. Megtanulta, hogy egy kis rugalmassággal és felkészültséggel lényegében bárhova el tud jutni: többször ellátogatott Ausztráliába, sétálgatott egy alaszkai gleccseren, cápákkal úszott Bora Borán és részt vett a riói karneválon. Vlogger-csatornájaát nulla követővel, nem létező videóvágási tapasztalattal indította el, ami mára az egyik legismertebb hazai utazós Youtube-csatorna lett. Tőle is szabadon kérdezhettek a jelenlévők.

A könyvtári sorozat nem ért véget: pénteken Kanyár Erika könyvbemutatóját tartották a könyvtárban, aminek az udvarán emlékfát ültetnek szombaton délelőtt az egykori könyvtárigazgató, Sárköziné Sárovits Hajnalka tiszteletére. Vasárnap egy könyves városi séta alkalmával művészek nyomába eredhetünk, a gyülekező 10.15-kor lesz a Piros templom előtt, illetve sikeres fürediekkel (Mádai Vivien, Nyári Oszkár, Sánta Ákos, Zeliska Orsi) lesz online beszélgetés, ami a könyvtár honlapján érhető el. A sportosabbak kerékpárra pattanva eltekerhetnek a dörgicsei könyvutcába, hátizsákba rakva négy könyvet, amit szívesen tovább adnának. Gyülekező vasárnap 13 órakor a közösségi ház előtt.

(2020.10.09.)