Görgey 90


Görgey Gábor kilencven éves lett. A Kossuth-díjas író, költő alapító tagja volt a huszonhét éve töretlenül prosperáló Quasimodo Költőversenynek. Születésnapja alkalmából a műveiből összeállított irodalmi műsorral köszöntötték a Vaszary Galériában, ahova feleségével, Iván Ildikó operaénekessel érkezett.

Volt, aki miniszter úrnak szólította, de legtöbben csak Gáborként léptek oda a korát meghazudtoló szellemi és fizikai frissességű íróhoz, aki csaknem egy évszázadot nézett végig fürkésző, nyitott szemmel. Szakmai pályája során írt prózát, verset és drámát, megmerítkezett a színház, a film, az újságírás és a televíziózás sokak által irigyelt világában, s egy évig miniszterként a nemzeti kulturális örökség fölött őrködött.

Az eddig megélt élete azonban nemcsak a rivaldafényről szólt. Húszévesen meg kellett szakítania a Pázmány Péter Tudományegyetemen elkezdett német-angol szakos tanulmányait, egy év múlva pedig kitelepítették. Ezt az élményt dolgozta fel a Galopp a Vérmezőn című drámájában. Gazdag életének régóta része a Balaton és Füred.

– Balaton-szerelmes voltam és vagyok. Szívesen jártam a szigligeti alkotóházba, ami egyébként valaha Esterházy-birtok volt. Erre mondta 1990-ben Esterházy Péter író, hogy földet vissza nem veszünk. A hatvanas évek elején váratlanul épp akkora összeghez jutottam, amiből meg tudtam venni ott egy darabka földet. Volt egy kis pince is, úgyhogy egy ideig szőlősgazda is voltam, nemcsak író. De Szigligetre Füreden át vezet az út, és itt mindig meg kellett állni Lipták Gábor miatt, aki nem könyveket gyűjtött, hanem írókat. Lipták mindig megtudta valahogy, ha megállás nélkül mentünk Pestre, és óriási patáliát csapott. Méltó folytatás, hogy a villájában most fordítóház működik. Hihetetlenül nívós társaság vett bennünket körül Füreden, Ilyés Gyulától kezdve Keresztury Dezsőn át Borsos Miklósig – emlékezett vissza Görgey Gábor.

– A városnak valahogy mindig olyan patrióta polgármesterei voltak, akik imádták és fejlesztették Füredet. A jelenleg is regnáló Bóka Istvánnal is nagyon jó viszonyban vagyok, annak ellenére, hogy egy másik oldalhoz tartozó kormány tagja voltam. Az Anna-bálokat ugyancsak sűrűn látogattuk, mert az egyetlen lányomat Annának hívják. Szinte felsorolhatatlan az a szál és kötődés, ami engem Balatonfüredhez fűz, s remélem, hogy amíg élek és mozogni tudok, itt tölthetem a szabadidőmet – tette hozzá Görgey.

Az ünnepelt az őt fogadó taps hallatán azt mondta, hogy ha tudta volna, hogy ez ekkora siker, előbb lett volna kilencven éves.

(2019.11.30.)