Gábli Balatonfüreden

gabli 2017 web

Mint minden évben, idén is várja a Hamvas Béla Asztaltársaság a magyar irodalom és gasztronómia szerelmeseit Balatonfüredre, a Borcsa étterembe november 19-én, vasárnap, délelőtt 11.00 órakor.
„Az én déli söröm… …az én poharam… …az én gáblim”. Magyar gyomorirodalom Krúdytól Hamvasig. Gábli, vagyis gábelfrühstück Balatonfüreden.

A „kisreggeli” fővédnöke idén is Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője. Ő lesz a rendezvény házigazdája, aki megidézi a XX. század első évtizedeinek világát, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla, és a kor több más híres írójának segítségével. Az irodalmi szemelvényeket Baranyi Péter és Tóth Loon, színművészek, a Kossuth rádió „Szellem a fazékból” című gasztronómiai magazinjának állandó szereplői tolmácsolják. A villásreggeli étvágygerjesztő dallamait Pingiczer Szilárd zongorista szervírozza.

A villásreggeli (gábelfrühstück) menüsorát ismét Varjú Viktor, a Bock bisztró, és a Vendéglő a KisBíróhoz közkedvelt Vili séfje alkotja meg.

– Szajmóka kocsis salátával és lágy tojással
Szajmóka: a disznósajt ízvilágát hordozó házi készítmény, amely fűszeres és másnapos gyomornak való. Kocsis saláta: nyers savanyú káposzta, olívaolaj, zöldségek salátaszerű keveréke.
– Tárkonyos vadgomba leves „Csángó stílusban”
A leves gazdagon zöldséges kucsmagombát, barna csiperkét valamint vargányát tartalmaz, házilag eltett tárkony és tárkony ecet ad neki pikáns savas hátteret. Betétként bárányhús gombócokat tálalunk bele.
– Sörben párolt marha lábszár Bécsi pereccel
Sörös ízvilággal, mirepoix alapon párolt marhalábszár, szűrt és vajjal gazdagított mártásában, rajta lecitines sörhab és ajókagyűrű, körete frissen a helyszínen sütött bécsi perec sóval a tetején.
– Szalakális málnás házi krémes
Nagyanyáink ötlapos krémesének újra gondolása, amiben kellemes vanília krém van, tetejére pedig egy modern málna cremeux kerül, ami extra gyümölcsösséget hoz a desszertbe és látványossá is teszi egyben.
A „Gáblin” kéretik időben, családostól megjelenni. Így húzhatjuk ki az esemény méregfogát. Hiszen már Krúdy Gyula is megírta: „Tudom, hogy nehéz feladatra vállalkoztam, amikor az úgynevezett gábliról, a villásreggeliről, a férfiak ebéd előtti étkezéséről írnék, mert az asszonyok megállapítása szerint a gábli már sok bajnak volt az okozója, de minden bizonnyal a déli étvágytalanságnak, amelyből legkönnyebben támadnak a családi veszekedések.”
Reméljük, hogy a Hamvas Béla asztaltársaság által megrendezett villásreggelinek csak pozitív hatásai lesznek!

A Gábli definíciója magától Krúdy Gyulától
Sajnos, a reggeli étkezés, amelynek oly nagy híve vagyok, mint valamely egészséges szektának: nem mindenhol vihető keresztül. A vendéglősök – a piacok, vásárok, vasúti pályaudvarok és hajókikötők környékét kivéve – mindenütt később kelnek. Láttam már olyan vendéglőt is, ahol kilenc órakor csapoltak. – Ezért csak menjünk nyugodtan a mindennapi dolgunkra a magunk két zsemléjével és kávécskájával, nemsokára kárpótolni fogjuk magunkat.
A vendéglőbe való belépés délelőtt egészen más, mint este. Az ember valahogy újnak érzi a pincért, a fogast, a széket, amelyen elhelyezkedik, az abroszt, amelyre rákönyököl, és a sörről pedig meg van győződve, hogy azt csak neki csapolták. Nem akarok illúziókat rombolni, de nem mehetünk el minden megjegyzés nélkül az ilyen kifejezések mellett: „az én déli söröm… …az én poharam… …az én gáblim”. Mintha a vendég egyedül volna élvezője a megcsapolt hordónak, pedig ugyanígy figyelnek mások is a buzgó sárgalére, amely különböző kunsztokat tud az ügyes csaposlegénykeze alatt. Az első helyen maga a vendéglős issza meg az első pohárral, mint valami színpadon, amikor vendégei mind ráfigyelnek. Ha valaki érti a sörét, ő csak érti az ebadta! – gondolná az ember, pedig minden vendéglőben akadnak, akik még jobban értenek a sörhöz.
Igen, hát igyunk meg egy fél pohár sört magunk is, ha már bejöttünk a vendéglőbe. Fülespohár a száj elé, sóskifli a kézbe, most már meg lehet nézni, hogy mi az az étlapon, amit a kövér pincér úgy kínál: „egy kisreggelit, kérem szépen?”

Jegyár: 8000 Ft/Fő
Az ár tartalmazza a programon való részvételt és a 4 fogásos menüt üdvözlőitallal.
Jegyek 2017. november 2-től 17-ig kaphatók a www.tixa.hu weboldalon.