Forradalmár, próféta, melós – Kondor Béla művészete

Forradalmár, próféta, melós
Kondor Béla művészete

Balatonfüred, Vaszary Villa
2013. október 27 − 2014 március 04.

A prófétákkal vacsorázó, démonokkal küzdő és modern Dürerként forradalmakat karcoló Kondor Béla máig legendás művész, sokan a Kádár-korszak egyik legjelentősebb alkotójának tartják. A hátrahagyott művek és a legendárium alapján Kondor a reneszánsz ember, az „uomo universale” hagyományához illeszkedve, Leonardo da Vinci huszadik századi alteregójaként lépett be a művészettörténetbe. A tények ráadásul nem feltétlenül mondanak ellent a legendáknak: Kondor valóban hatalmas grafikai anyagot, különleges festményeket, érdekes maketteket, izgalmas fotográfiákat, valamint ihletett verseket és rajongó barátokat hagyott hátra maga után. A tárlat ebből az óriási életműből mutat be több mint félszáz reprezentatív alkotást – nem annyira a teljesség, mint inkább az értelmezés és kontextualizálás igényével – a forradalmár, a próféta és a melós allegorikus alakjának optikáján keresztül.

A kiállítás a nagyobb grafikai sorozatokból (Dózsa, Blake, Madách, Dürer) indul ki, ezek mentén vázolja fel Kondor művészetének különböző arcait, témáit és intellektuális rétegeit. A Vaszary Villa tárlatán ebben az egyszerre narratív és költői, de mégis kifejezetten grafikus környezetben jelennek meg az olyan főművek, mint a Pléh Krisztus, a Bukás (Szent Antal megkísértése), a Forradalom angyala, vagy a Szent Péter és egy nő. Az emblematikus művek mellett ráadásul láthatók lesznek olyan különleges, de kevésbé ismert alkotásai is, mint az Építők és az Ezékiel angyala, illetve az Afrika-antológia és a Heves-megye üzemeiről készített grafikai sorozata. Ezen túl, Kondor művészete mellett, a látogató bepillantást nyerhet a Kondort inspiráló művészek (Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Rembrandt van Rijn, Barcsay Jenő) világába is egy-egy alkotásukon keresztül.

A grafikai anyag nagy része a miskolci Herman Ottó Múzeumból érkezik, de a Szépművészeti Múzeumtól, a Petőfi Irodalmi Múzeumtól és magángyűjtőtől is kölcsönzünk műveket. A táblaképeket és az oltárokat a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a székesfehérvári István Király Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum, és a debreceni MODEM gyűjteményéből kapjuk kölcsön.
A Forradalmár, próféta, melós című kiállítás először a MODEM-ben valósult meg, de a Balatonfüredi kiállítás a tér adottságaihoz és a hely szelleméhez idomulva Kondor komplex művészetének egy újabb arcát mutatja fel.
A kiállítás kurátora Hornyik Sándor, az MTA BTK Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa.

A kiállítás megnyitóját október 26-án, szombaton, 18 órakor rendezik a Vaszary Villa Galériában.