Kisfaludy Színházi Fesztivál

2023-07-02 17:00 - 2023-07-05 22:00
Balaton Szabadidő Központ
Address: Balatonfüred, Horváth Mihály utca

Július 2. vasárnap
17.00-18.00 Sétahajózás a Kisfaludyakkal (Füredi móló)
Beszélgetés a színház alapításáról és a Kisfaludy testvérekről dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténésszel és Kéri Kitty színművésszel.
(Jegyár 3000 Ft/fő)


Július 3. hétfő
19.00 Koszorúzás a Tagore sétányon álló Kisfaludy Sándor szobránál
21.00 Bolero/Requiem táncelőadás (Balaton Szabadidő Központ)
A Harangozó-díjas Kulcsár Noémi új táncelőadásában két világhírű zeneszerző műveit adaptálja táncszínpadra. A kétrészes produkcióban a nemzetközi hírű Eötvös Péter kortárs rekviemje mellett, Ravel zeneművére táncolnak a Tellabor táncosai.
(Jegyár: 3000 Ft/fő, nyugdíjas/diák: 2000 Ft/fő)


Július 4. kedd
17.00 William Shakespeare szonettjei – könyvbemutató (Vaszary kert)
Az idei könyvhétre jelent meg Shakespeare szonettjeinek újrafordítása. A kötet különlegessége, hogy a fordítások mellett jegyzetek segítik az olvasót a versek értelmezésében és a történelmi kontextus megvilágításában. Fazekas Sándor műfordítóval Tóbiás Krisztián beszélget Shakespeare verseiről, műfordításról és arról, miért kell a már klasszikussá vált fordításokat újrafordítani. A kötetből felolvas Kéri Kitty színművész.
20.30 Csík János és a Mezzo koncert (Balaton Szabadidő Központ)
A dalok – ahogyan Csík Jánostól megszokhattuk, – népzenei köntösben szólalnak meg, szerethetően megidézve régi és új zenéket, újragondolva azokat.
(Jegyár: 5000 Ft/fő, nyugdíjas/diák: 2500 Ft/fő)


Július 5. szerda
10.00 Mesekastély: Ki lakik az asztal alatt? (Kisfaludy Galéria)
A Vaskakas Bábszínház előadása. (Jegyár: 1900 Ft/fő)
20.30 Ájlávjú – jókedvű musicalrevü (Balaton Szabadidő Központ)
Az Ájlávjú – Te édes, de jó vagy, légy más! című musicalrevüt a világ számos színházában nagy sikerrel játszották Joe DiPietro szövegével és Jimmy Roberts muzsikájával. A szerzők „jókedvű musicalrevüként” aposztrofálták darabjukat, amelyben a kiváló zenei anyag remek jelenetekkel és sziporkázó humorral ötvöződik, a kacagtató részek pedig olykor bensőséges pillanatokká varázsolódnak át.
Az előadás remek játéklehetőséget kínál Trokán Anna, Dienes Blanka, Haumann Máté, Savanyu Gergely és Várhelyi Áron egyetemi hallgató számára, hiszen a keretszituációt leszámítva négyen több mint ötven különböző szerepben, húsz élethelyzetben veszekednek, szeretnek, ismerkednek, házasodnak és szakítanak, miközben igényes, remek dalokkal fűszerezett előadásukat – amelyben szólót, duettet, tercettet vagy éppen négyszólamú kantátát énekelnek – zongorán, hegedűn és bőgőn megszólaló élő zenei kíséret festi alá.
A koreográfia és a zenei interpretáció követi a darab helyzeteire és stílusaira megálmodott bohóctréfák, a jazz- vagy akár az operaparódiák hangulatát – s ebben nem kis szerepe van Fekete Mária zenei vezető munkájának és Frank Flóra táncművész koreográfiájának.
(Jegyár: 5000 Ft/fő, nyugdíjas/diák: 3500 Ft/fő)

 

 

Related upcoming events

 • 2024-02-28 17:30 - 2024-02-28 20:00
 • 2024-03-02 16:00 - 2024-03-02 18:00

  Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara – Tavaszköszöntő fúvóskoncert.

  Vezényel: Hégely Ákos karmester
  Köszöntőt mond: Molnár Judit önkormányzati képviselő
  Közreműködik: Gájer Bálint – ének

  Jegyár elővételben: 2000 Ft/fő, helyszínen: 2700 Ft/fő

 • 2024-03-04 17:30 - 2024-03-04 19:00

  A Tudolvasmányok könyvklubban ezúttal a 2023-as Nobel-díjak kerülnek középpontba. Az esteken az irodalmi, természettudományi és közgazdasági Nobel-díjazottakkal és tevékenységükkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők szakértők segítségével.

  Elsőként Jon Fosse norvég írót mutatja be Széchenyi Ágnes irodalomtörténész. Házigazda: dr. Pázmány József.

   

 • 2024-03-07 18:00 - 2024-03-07 20:00

  Neven Ušumović horvát író A csalogány nyelve című novelláskötetének bemutatója. Az újvidéki Forum Könyvkiadó kiadásában megjelenő könyvet Ladányi István fordította.

  Beszélgetünk a szerző novelláiról, a magyar irodalomhoz való kötődéséről, a délszláv-magyar irodalmi kapcsolatokról, a délszláv térség mostani kulturális viszonyairól, a műfordításról. Neven Ušumovićot kérdezzük majd az általa és munkatársai által szervezett Forum Tomizza horvát–szlovén–olasz isztriai irodalmi fesztiválról.

  Az esemény vendégei:
  Neven Ušumović horvát író, az Umagi Városi Könyvtár igazgatója
  Beszédes István költő, műfordító, a zEtna irodalmi portál és könyvkiadó vezetője
  Orcsik Roland költő, író, műfordító, a Szegedi Tudományegyetem BTK Szláv Intézetének adjunktusa
  Rajsli Emese műfordító, a Forum Könyvkiadó TraN(S)akció műfordítássorozatának szerkesztője

  Az esemény moderátora: Ladányi István költő, műfordító, a Pannon Egyetem HTK docense

  Neven Ušumović 1972-ben született Zágrábban. Szabadkán nőtt fel, Zágrábban végezte egyetemi tanulmányait filozófia és összehasonlító irodalomtudomány szakon, majd hungarológia és könyvtár szakos diplomát is szerzett ugyanitt. A szlovéniai Koperben él, és a horvátországi Umag városi könyvtárának igazgatója. Több novelláskötet és egy kisregény szerzője, Molnár Ferenc, Hamvas Béla, Bodor Ádám, Esterházy Péter fordítója. Magyar irodalmi szempontból különösen érdekes, hogy Mákszem (Makovo zrno) című kötetének novellái Csáth Géza novelláinak motívumai köré szerveződnek, és a közelmúlt közép-európai és benne szabadkai világáról szólnak.

   

   

 • 2024-03-09 17:00 - 2024-03-09 19:00

  Mutombo France, az Afrikáért Alapítvány Elnöke és a Kongói Demokratikus Köztársaság tiszteletbeli konzula Kavicsok és gyémántok könyvének bemutatója.

  Beszélgetés az íróval az életeseményeiről, a kiadvány születéséről és a könyvben megjelenő helyszínekről. Aafrikai kultúra és a fekete kontinens mindennapjai. Moderátor: Ilyés Mária Daniella.

  Rövid videók vetítése Kongóról majd dedikálás.
  A könyv a helyszínen megvásárolható.

  A részvétel ingyenes.

  „Az én szeretett Kongóm is olyan, mint egy csiszolatlan gyémánt. A sokszor durva, érdes külső bizony értékes dolgokat rejt. Nem csak a könyvemre igaz, hogy az évek csiszolták a történeteket, amelyeket megírtam a Kavicsok és gyémántok művemben – Kongó maga is olyan számomra, mint egy drágakő, aminek sokan még nem ismerik fel valódi értékét. Ezt szeretném Magyarországon, második, választott hazámban bemutatni a nagyérdeműnek – mint egy kereskedő, elhozom a kongói portékáimat: történeteket találkozásokról, élményekről, meghatározó pillanatokról.”
  /France Mutombo/

   

 • 2024-03-15 10:00 - 2024-03-17 20:00

  PROGRAM:

  Március 15., péntek

  10.00-14.00 Játszóház gyermekeknek (Vaszary Galéria)
  10.30 Ünnepi műsor, megemlékezés, koszorúzás (Tagore sétány, Széchenyi szobor)
  18.00 Fáklyás felvonulás a Kiserdőben
  Útvonal: Kisfaludy Színház oszlopai – Gyógy tér, Orzovenszky emléktábla – Széchenyi szobor – Jókai obeliszk – Jókai Mór Emlékház
  Közreműködnek: Kéri Kitty színművész, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, Reformkori Hagyományőrzők Társasága, Balatonfüred Néptánc Együttes, Balatonfüred Rézhúros Citeraegyüttes, Kék Balaton Népdalkör, csepűrágók és ifjú, valamint kevésbé ifjú forradalmárok

  Március 16., szombat

  10.00 Mesekastély – Paprika Jancsi (Kisfaludy Galéria)
  A békéscsabai Napsugár Bábszínház előadása.
  A kesztyűs bábos, paravános előadás az örökké jókedvű és mindig segítőkész Paprika Jancsiról szól, aki elindul megkeresni elveszett barátját, Léggömböcskét.
  Jegyár: 2500 Ft/fő, családi jegy: 6000 Ft/4 fő
  16.00 „ROMBOLJATOK HOGY ÉPITHESSETEK” – Kassák Lajos folyóiratai és az avantgárd művészet kiállításmegnyitó (Vaszary Galéria)
  A kiállítást megnyitja: Forgács Éva művészettörténész. Közreműködik: Eötvös József gitárművész.
  Részletek itt.
  A megnyitót követően Szeredi Merse Pál kurátor tárlatvezetésén vehetnek részt az érdeklődők.
  18.00 Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész Liszt-Bartók estje (Anna Grand Hotel)
  Részletek. Jegyár: 3000 Ft/fő

  Március 17., vasárnap

  13.00 Pörköltészet – irodalmi menza (Vitorlás Étterem)
  Közreműködik: Szabó T. Anna és Lackfi János
  Menü: Zöldségleves, Harcsapaprikás túrós csusza, Vegetáriánus menü: Zöldségleves, túrós csusza
  Menü ára: 7500 Ft/fő (italfogyasztást nem tartalmaz)
  16.00 Mesedélután a Jókai házaspárral (Jókai Emlékház)
  Hogyan élt Jókai Mór és Laborfalvi Róza? Móric és Róza mesedélutánja.
  Laborfalvi Róza: Potonyecz Fanni, Jókai Mór: Hajdú-Sobor Csaba
  A részvétel a Jókai Mór Emlékház belépőjegyének megváltásához kötött.
  18.00 Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok – A Kisfaludy Színház Rádiószínháza (Kisfaludy Galéria)
  Karinthy Ferenc történetét a budapesti Madách Kamaraszínház legendás előadásában Almási Éva és Huszti Péter elevenítette meg 1970-ben. A Rádiószínház ünnepi adásában Potonyecz Fanni és Hajdú-Sobor Csaba hangján szólal meg a háborúban játékba kapaszkodó szerelmesek története.
  Jegyár: 2500 Ft/fő

   

 • 2024-03-16 16:00 - 2024-03-16 18:00

  „ROMBOLJATOK HOGY ÉPÍTHESSETEK” – Kassák Lajos folyóiratai és az avantgárd művészet

  Az első világháború idején indult avantgárd művészgeneráció tagjai radikálisan szembefordultak a korábbi évtizedek stílusirányzataival, és új utakat kerestek társadalomalakító programjuk kifejezéséhez. A magyar avantgárd művészet és irodalom történetében meghatározó szerepet játszott Kassák Lajos, aki költőként, képzőművészként, valamint folyóiratok szerkesztőjeként is tevékenykedett. Az avantgárd művészek Kassák lapjai körül szerveződtek csoporttá, A Tett, a Ma és a Dokumentum című folyóiratok pedig összművészeti alkotásként egyesítették az irodalom és képzőművészet eredményeit.

  Kassák és társai az 1910-es és 1920-as években jelentős nemzetközi kapcsolatrendszert is kialakítottak, és bekapcsolódtak az expresszionizmus, a dadaizmus, a konstruktivizmus és a szürrealizmus nemzetközi hálózataiba.

  A Vaszary Galériában nyíló kiállítás (március 16., szombat, 16 óra) Kassák folyóiratain keresztül mutatja be a magyar avantgárd művészetet, kiemelt hangsúllyal a nemzetközi kapcsolatokra. A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum együttműködésével valósul meg, a bemutatott műalkotások pedig számos múzeumból és magángyűjteményből érkeznek.

  A kiállítást megnyitja: Forgács Éva művészettörténész. Közreműködik: Eötvös József gitárművész.
  A megnyitót követően Szeredi Merse Pál kurátor tárlatvezetésén vehetnek részt az érdeklődők.

  Kurátor: Szeredi Merse Pál
  A tárlat június 30-ig látogatható a Vaszary Galériában.

   

 • 2024-03-16 18:00 - 2024-03-16 20:00

  Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész Liszt-Bartók estje.

  A koncert a Füredi Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozat része.

  Műsor:
  Liszt: Desz-dúr Consolation
  Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai
  Liszt: Spozalizio
  Liszt: Harmadik magyar rapszódia
  Liszt: Hatodik magyar rapszódia
  Bartók: Este a székelyeknél
  Bartók: Allegro Barbaro
  Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra

  Jegyár: 3000 Ft/fő

 • 2024-03-22 16:00 - 2024-03-23 18:00

  Március 22. péntek

  Tagore sétány
  16.00 – Megemlékezés Hamvas Béláról
  Hamvas Béla Fák című írásának ráolvasása magyar és spanyol nyelven

  Szőcs Géza Irodalmi Szalon
  16.30 In Memoriam Sziveri János 1954-1990
  Kerekasztal-beszélgetés, résztvevők: Ladányi István, Fenyvesi Ottó, Géczi János, Zalán Tibor
  Közreműködnek: Bakos Árpád és együttese, és Kovács Nemes Andor színművész (Szabadka)

  Figula Pincészet (Csárda utca vége, Meleghegy-dűlőn)
  18.00 Borkatalógus
  Borait bemutatja: Andrási László (Somló) A borásszal Ambrus Lajos író beszélget.
  Zenei közreműködő: Bakos Árpád és együttese

  A borkorcsolyáról a Kongresszus Catering gondoskodik.
  Belépődíj: borvacsorával: 11.900 Ft., csak borkóstolóval: 5.500 Ft.
  A jegyek korlátozott számban a jegy. hu oldalon kaphatók.

  Március 23. szombat

  Koloska-völgy
  10.30 Séta a Hamvas hárshoz
  koccintás Sava Babic (1934-2012) emlékére
  A Koloska-völgyben található egy fa, mely Hamvas Béla Fák című esszéjét ihlette. Ehhez az ikonikus fához zarándokolunk el Szarvas József Kossuth-díjas színművész vezetésével. (Kisvonat indul: Vitorlás tér 10.00 A részvétel díjtalan.)

  Szőcs Géza Irodalmi Szalon
  16.00 Humor és derű a hamvasi létszemléletben meghívásos esszé pályázat (2023.) eredményhirdetése

  16.30 „Az isteni eredet tudata”
  Hamvas Béla és a Tradíció
  A kötetet bemutatja: Horváth Róbert és Stamler Ábel

  Fővédnökök:
  Bóka István Balatonfüred város polgármestere
  Díszvendég: Utasi Erzsébet (Sziveri János özvegye)

  A rendezvény támogatói:
  Balatonfüred Város Önkormányzata
  Magyar Írószövetség

  E-mail: hamvasbelaasztaltarsasag@gmail.com
  információ: hamvasasztaltarsasag.hu

   

 • 2024-03-23 18:00 - 2024-03-23 20:00

  Az idén 26 éves Sabbathsong Klezmer Band szólistái érkeznek vidám purimi műsorukkal, héber, jiddis és ladino dallamokkal.

  Repertoárjukban kezdettől fogva kiemelt szerepet kapnak a bibliai ihletésű zsoltárok, próféciák, de a kelet-európai klezmer mellett játszanak mizrachi, ladino, jiddis, izraeli tradicionális és modern dallamokat is. Céljuk – a zsidóság dallamainak magas szintű interpretálásán túl – visszatalálni e dalok szellemi gyökeréhez és forrásához, a Biblia valóságához. Ezért lett szlogenjük a „Több mint klezmer”.

  Jegyek elővételben itt illetve a helyszínen 4000 forintos áron.