Bak Imre életmű kiállítása

2023-01-22 16:00 - 2023-05-01 18:00
Vaszary Galéria
Address: Balatonfüred, Honvéd utca 1.

Bak Imre (1939-2022) Kossuth-díjas festőművész, a magyarországi neoavantgárd egyik legfontosabb alkotójának életmű kiállítása.

A kiállítás Bak Imrével szoros együttműködésben jött létre, és ekként az utolsó tárlat, amelynek létrehozásában a művész személyesen közreműködhetett.

A tárlatot Trombitás Tamás, Munkácsy-díjas képzőművész nyitja meg.
Köszöntőt mond: Bóka István polgármester.

A Vaszary Galéria kiállítása első alkalommal tekinti át Bak Imre 2004 és 2022 között alkotott sorozatait, bemutatva az életmű alakulását. A tárlat egyes szekciói az életmű újabb szakaszainak főbb műcsoportjaira fókuszálnak, bemutatva, hogy miképpen tér vissza Bak művészetében a geometrikus absztrakció és a figuratív asszociációk jelentéstani játéka, miképpen gondolja újra Bak a (geometrikus) festészet hagyományait és saját motívumkészletét.

“Bak Imre művészetére az utóbbi időszakban kiemelt nemzetközi figyelem irányul: festményei a közelmúltban a londoni Tate és a New York-i Metropolitan Museum gyűjteményébe kerültek, művészetéről fontos áttekintést adott Hajdu István monográfiája (2003) és a Paksi Képtár Aktuális időtlen. Egy életmű rétegei című tárlata (2016). Életművének legújabb korszakairól azonban (a 2003-as monográfia megjelenése óta) nem született áttekintés. A Vaszary Galériában látható tárlat ezt a hiányt igyekszik pótolni. A kiállítás címe a művész által az elmúlt években gyakran használt, sokértelmű képcímet idézi, amely egyszerre utal a formák helyzetére, az életmű (át)alakulása során kialakuló újabb és újabb konstellációkra, illetve azokra az egzisztenciális helyzetekre, amelyek a változást motiválják” – írja Fehér Dávid a Szépművészeti Múzeum Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója.

Az életmű kiállítás 2023. május 1-ig látogatható.

 

Related upcoming events