Abe Burrows: Kaktuszvirág

2020-08-06 20:30 - 22:00
Balaton Szabadidő Központ
Address: Balatonfüred, Horváth Mihály utca

A Kisfaludy Színházi Esték sorozat előadása, az Orlai Produkció vendégjátéka.

Szereplők: Kovács Patrícia, Ötvös András, Józsa Bettina/Gombó Viola, Hunyadi Máté/Rohonyi Barnabás, Schruff Milán, Ficzere Béla, Fekete Györgyi, Mész Adrienn

Mégis meddig mehetünk el a hazugságban? Mi lesz, ha már lassan magunk sem tudjuk, kinek mit adtunk be? Julian, a fogorvos például jól kitalálta az életét. A rendelőben a fegyelmezett Stephanie tartja kézben a dolgait, a magánéletben a csinos Toni gondoskodik róla. És hogy ne kelljen elköteleződnie, családot hazudik magának. Amikor viszont mégis nősülne, Toni hallani sem akar róla, hogy miatta szakadjon szét egy család. Meg kell tehát győzni őt, hogy a “feleség” boldog, ha megszabadulhat Julian-től. De honnan kerítsen egy nőt, aki hajlandó eljátszani a szerepet?
A komédia zenés változata után most először látható Magyarországon a Broadway-változat, amely alapján a nagy sikerű film készült Walter Matthau, Ingrid Bergman és Goldie Hawn főszereplésével.
A Kaktuszvirágot írta Abe Burrows Pierre Barillet és Jean Pierre Gredy színdarabja alapján.

 Jegyár: 2500 Ft/fő, nyugdíjas/diák: 2000 Ft/fő

Jegyek válthatók: kisfaludyszinhaz.hu és a jegy.hu oldalakon, valamint a Vaszary Galériában, a Tourinform irodában és előadás előtt a helyszínen.

Related upcoming events

 • 2023-06-08 19:00 - 2023-06-08 21:00

  Megidézik Tandori Dezső műveinek és gondolatainak világát, az esten a költő írásaiban is gyakran szereplő legendás Rhodes zongorája is megszólal. Közreműködik Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, Kokas Nikoletta művészettörténész és a balatonfüredi Parker Jazz Club zenészei.

  Tandori Dezső a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító életének állít emléket a zenés-irodalmi műsor. Tandori, amellett, hogy elsősorban irodalmi munkásságával vált közismertté, rajongva szerette a zenét, főleg a jazz zenét. Maga is napi rendszerességgel játszott otthon zongorán, saját maga, családja, barátai, illetve a velük együtt élő madarak és egyéb háziállatok szórakoztatására. Műveiben gyakran megemlíti ezzel kapcsolatos élményeit, hogyan kapott inspiricáiót ennek kapcsán, művei megírásához. Egykori legendás „Rhodes” zongorája és kottái a Parker Jazz Club tulajdonába kerültek, ezek bemutatásával tisztelegnek a költő előtt.
  Az írásáiból felolvas Hegedűs D. Géza színművész, zongorán közreműködik Pingiczer Szilárd.

  A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

   

   

 • 2023-06-09 18:00 - 2023-06-09 20:00

  Grencsó István az élő zenész-legendák egyike, a magyar avantgarde jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként, majd a Dresch Quartet tagjaként tett szert.

  Gyukics Gábor Hungarian Beat Poet Laureate, Életműdíjas, Füst Milán fordító – és Quasimodo különdíjas költő, műfordító, a jazzköltészet magyarországi meghonosítója.

  A jazzköltészet lényege, hogy a zenész improvizál arra a versre, amit a költő előad. A zenész nem a versek között játszik, hanem a vers elhangzásával egy időben, a vers ritmusának megfelelően vagy azt ellenpontozva improvizál.

   

 • 2023-06-09 21:00 - 2023-06-09 23:00

  A 2009-ben alakult, nemzetközi szinten is ismert formáció az egyik legizgalmasabb jazz-blues zenekar hazánkban.
  Éles Gábor (ének, gitár) kitűnő szerzeményeiben és a trió hangszerelésében keverednek a soul-jazz-blues, funk és progresszív rock elemek.
  Szkladányi András (basszusgitár) és Móré Attila (dobok) évtizedek óta a magyar zenei élet keresett zenészei közé tartoznak.

  Eddigi pályafutása során a zenekar számos hazai (pl. Lamantin Jazz, Gastroblues, Sziget, Paloznaki Jazzpiknik) és külföldi jazz és blues fesztiválon lépett fel. 2015-ben a Trió képviselhette Magyarországot a brüsszeli European Blues Challenge versenyen, 2017-ben pedig Finnországban, a neves Puisto Blues fesztiválon játszhatott.

   

   

 • 2023-06-10 11:00 - 2023-06-10 13:00

  A felújított régi zsinagógából indul a séta, amely bejárja egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauz, a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia, Olti Ferenc, akivel az érdeklődők becserkészik a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkedhetnek a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

  Felelevenedik a két helyen is lerakott botlatóköveken megörökített családok emléke, majd pár lépéssel tovább, a mai könyvtár épülete előtt felidézik az 1944-es országos jelentőségű, szomorú eseményét, amelyen bejelentették a magyar tenger zsidótlanításának befejezését. A séta a zsinagóga új szárnyában létrehozott, 132, többségében Nobel-díjas tudóst magyar, angol és héber nyelven bemutató, „Zsidók és csúcstechnika – Einsteintől napjainkig” című virtuális kiállítás megtekintésével zárul.

  Jegy ár: 4900/fő (tartalmazza a kiállításokra szóló belépőt is.)

   

   

 • 2023-06-10 16:00 - 2023-06-10 19:00

  „Boglár itt és most” – Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970-1973

  A kiállítást megnyitja: Can Togay, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 művészeti és kreatív főtanácsadója

  A megnyitó előtt: 15.30-kor Jovánovics György megismétli Fal című akcióművét, amelyet eredetileg 1973. július 1-jén a balatonboglári kápolnában hozott létre.

  A megnyitó után: Mélyi József kurátori tárlatvezetése – a jelenlévő művészek kommentárjaival.

  2023-ban lesz ötven éve, hogy a hatóságok bezáratták a balatonboglári kápolnát, ahol négy éven át csaknem kétszáz művész állította ki munkáit, és számos kísérőprogramot rendeztek. Galántai György 1968 és 1973 között Balatonbogláron működő kápolnaműterme a 20. századi magyar művészettörténet több szempontból kulcsjelentőségű helyszíne és intézménye.
  A kiállítás megkísérli a fiatalabb generációk számára is érthető módon kultúrpolitikai kontextusba helyezni a boglári kápolnaműterem történetét a kezdetektől a bezárásig, illetve azon is túl. Hogyan lehetett a szocializmus idején egy kápolna a kortárs művészet helyszíne? Milyen formában létezett, és mit jelentett a 3T? Kik voltak a tiltottak és kik a tűrtek?
  A Balatonbogláron kiállított alkotások mellett a Kis Varsó művészcsoport (Havas Bálint és Gálik András) saját szemszögből aktualizálja a boglári kápolnaműterem történetét.

  A kiállítás 2023. augusztus 24-ig látogatható.

   

 • 2023-06-15 20:00 - 2023-06-15 22:00

  Bödőcs Tibor így nyilatkozott legújabb stand up estjéről:
  „Barbárglamour című, új estemben a gyermekkori élményeimről készült vázafestményektől a hazafias és bordalokig sok minden felbukkanhat. Várhatóan a világ eseményeit is érintem majd, meg sok mindent, amiket nem tudok nem érinteni. Forr az anyag, cikáznak a motívumok. Jöjjenek, ha van kedvük!”

   

 • 2023-06-16 18:00 - 2023-06-16 20:00

  Beszélgetés Szöllősi-Nagy András, hidrológus mérnökkel, műgyűjtővel, a nemrég megnyílt Modern Műtár egyik ötletgazdájával.

   

   

 • 2023-06-23 15:00 - 2023-06-24 23:00

  JÚNIUS 23. PÉNTEK
  Modern Műtár
  15:00 Tárlatvezetés gyerekeknek
  16:00 Tárlatvezetés két nyelven (magyar, angol)
  16:00-18:00 „Keresd a kincset” tárgygyűjtő játékos felfedezés gyerekeknek a kiállítóhelyen
  21:30 Tárlatvezetés

  Vaszary Galéria
  18:00 Filmvetítés: Petőfi 73
  1973. Filmdráma/Történelmi fikció
  Idén ötven éve mutatták be először Kardos Ferenc és Kardos István formailag újszerű és politikailag merész filmjét Szörényi Levente zenéjével. A pápai kollégium udvarán mintegy háromszáz fiatal, köztük Blaskó Péter, Dörner György, Csizmadia Tibor, játsszák el a ’48-as forradalom kultikus eseményeit, a szervezkedéstől egészen a segesvári csatáig.

  19:30 Kerekasztal-beszélgetés Baksa Soós Vera és Dalos Anna részvételével, beszélgetést vezeti: Mélyi József művészettörténész.

  21:00 Vaszary Kertmozi
  Filmvetítés: Még kér a nép
  Jancsó Miklós filmje az elnyomók és az elnyomottak harcát mutatja be egy aratósztrájk eseményein keresztül. A rendezőtől megszokott erősen stilizált és szimbólumokban gazdag film 1972-ben a Cannes-i filmfesztivál legjobb rendezésért járó díját hozta el.

  Arácsi Tájház
  21:00 Filmvetítés

  JÚNIUS 24. SZOMBAT
  Arácsi Tájház
  10:00-12:00 Nagyanyáink játékai – kézművesfoglalkozás

  Vaszary Galéria
  15:00 Filmvetítés: Agitátorok
  A radikális baloldaliság eszméjét körüljáró film a Tanácsköztársaság idejébe visz bennünket, ahol a korabeli eseményeken keresztül valójában az 1968-ban aktuális kérdések kerülnek terítékre. A produkció forgatókönyve Sinkó Ervin korszakos regényéből, az Optimistákból készült. A filmben a 60-as, 70-es évek neoavantgárd művészeinek jelentős személyiségei is szerepet kaptak.
  16:30 Tárlatvezetés Mélyi József kurátorral
  17:30 Kerekasztal-beszélgetés
  Téma: A pesti értelmiség vidékre megy. Underground műhelyek Budapesten és vidéken (Halász Péter, Lakásszínház). Jancsó Miklós a 25. Színházban.
  Fuchs Líviával és Jákfalvi Magdolnával Mélyi József beszélget

  Vaszary Kert
  19:00 „Szabad a művész” – Az Artus Goda Gábor Társulat előadása.
  Térspecifikus akció-performansz a képzőművészet, a zene, a tánc és a mozgásművészet jegyében.
  20:00 Mindenütt terjed ez a „sebőzés” – Sebő Ferenc koncert
  A Sebő-együttesnek nevezett jelenség 50 éves.
  József Attila, Weöres Sándor, Nagy László, Kovács András Ferenc versek megzenésítve.

  Vaszary Kertmozi
  21:30 Filmvetítés: Fotográfia
  A Fotográfia című film a hazai filmgyártás egyik első produktuma, ami konkrét forgatókönyv nélkül készült. A film azokról szól, akik a valóságot tükröző képmásuk helyett inkább egy fotográfia retusált, megszépített képeként szeretnék viszontlátni magukat. A film főbb szereplői Iglódi István, Zalai Márk és Sebő Ferenc.

  Zsidó Kiválóságok Háza
  A Múzeumok Éjszakája keretében, 18:00-tól 22:00 óráig díjtalanul megtekinthető mindhárom digitális kiállítás.

  20:00 Beszélgetés a zsidó vallási élet körforgásáról
  Tájékoztató a nap, a hét, a hónap és az év ciklikus zsinagógai eseményeiről.
  A beszélgetést moderálja: Olti Ferenc.

   

   

 • 2023-06-23 20:00 - 2023-06-23 22:00

   

 • 2023-06-24 19:00 - 2023-06-24 22:00

  A Dumaszínház két népszerű humoristájának előadása.
  Jegyvásárlás itt.