A füredi rabbi séta

A felújított régi zsinagógából indul a séta, amely bejárja egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauz, a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia, Olti Ferenc, akivel az érdeklődők becserkészik a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkedhetnek a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

Felelevenedik a két helyen is lerakott botlatóköveken megörökített családok emléke, majd pár lépéssel tovább, a mai könyvtár épülete előtt felidézik az 1944-es országos jelentőségű, szomorú eseményét, amelyen bejelentették a magyar tenger zsidótlanításának befejezését. A séta a zsinagóga új szárnyában létrehozott, 132, többségében Nobel-díjas tudóst magyar, angol és héber nyelven bemutató, „Zsidók és csúcstechnika – Einsteintől napjainkig” című virtuális kiállítás megtekintésével zárul.

Jegy ár: 4500/fő   jegy.hu

 

Related upcoming events

 • 2021-06-18 19:00 - 2021-06-18 21:00

  A koncertet az éppen aktuális egészségügyi korlátozásoknak megfelelően rendezik majd meg! Jegyek május 8-tól, a plakáton látható linkeken kaphatók.
  Ha az aktuális korlátozások miatt nem lehet megrendezni az estet, akkor az előre megváltott jegyek árát visszafizetik.

   

   

 • 2021-06-22 20:00 - 2021-06-22 22:00

  A 2015-ös ZsiFi közönségdíjas filmje a Zsidó Kiválóságok Házának kertjében.

  A második világháború elől Uruguayba menekült Jacob Kaplan tisztességes és békés életet épített fel évtizedek alatt. 76 évesen összefut egy másik egykori német menekülttel, akiről azt gyanítja, hogy a náciknak dolgozott. A nyugdíjas öregúr mindent megtesz annak érdekében, hogy egy emberöltő elteltével is igazságot szolgáltasson. Az érzelmes pillanatok, vígjátéki elemek egyaránt felsorakoznak a lendületes alkotásban.

  Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen, vagy online zsidokivalosagok.jegy.hu oldalon.

   

 • 2021-06-24 19:00 - 2021-06-26 21:00

  15. BALATONFÜREDI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL

  Június 24. csütörtök

  19.30 VENTI CHIAVI GITÁRTRIÓ – Nyitókoncert
  A gitártrió 2014-ben alakult Pécsett, tagjai: Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. Koncertrepertoárjukban különös hangsúlyt fektetnek a magyar klasszikus zenére, a kulturális hagyományok őrzésére. A koncerten magyar zeneszerzők művei hangzanak el a reneszánsztól a kortárs művekig.

  Június 25. péntek

  19.30 PUSZTAI Antal gitárművész koncertje (Evangélikus templom)
  Pusztai Antal Baross Gábor díjas gitárművész, rendszeres fellépő európai és tengerentúli koncerteken. Számos világsztárral játszott egy színpadon, például Bireli Lagrene és Path Metheny, B.B. King, a Bécsi Filharmonikusok Kamarazenekara. Balatonfüredi koncertje után a Grammy-díjas gitáros Lee Ritenour-val ad majd közös koncertet Montreuxben.

  Június 26. szombat

  19.30 SNÉTBERGER FERENC ÉS VENDÉGEI – koncert
  Snétberger Ferencet a kritikusok és a közönség világszerte a kortárs gitár egyik félreismerhetetlen hangjaként tartja számon. A klasszikus és jazz zenében kifejlesztette egyedi stílusvilágát, amelyet a natív roma dallamok, flamenco gitár technikák, szamba ritmusok és természetesen Bach inspirálnak, mintegy hidat építve a ma és a tegnap között.

  Bővebb információ: balatongitar.hu

   

 • 2021-06-25 19:30 - 2021-06-25 21:00

  Pusztai Antal Baross Gábor díjas gitárművész, rendszeres fellépő európai és tengerentúli koncerteken, Balatonfüreden ezúttal a Nemzetközi Gitárfesztivál vendégeként lép fel.
  Számos világsztárral játszott egy színpadon, például Bireli Lagrene és Path Metheny, B.B. King, a Bécsi Filharmonikusok Kamarazenekara. Balatonfüredi koncertje után a Grammy-díjas gitáros Lee Ritenour-val ad majd közös koncertet Montreuxben.

  Műsor:
  Antal Pusztai: Invitation
  Thelonious Monk: Round Midnight
  Antal Pusztai: 3 Vals
  Egberto Gismonti: Frevo
  Costa Lukács: Petit fleur
  Miguel Govea: Fantaisie
  Antal Pusztai: Dance
  Antal Pusztai: Jupiter
  Emánuel Bosco: Percussion
  Antal Pusztai: 1919
  Antal Pusztai: Tears
  Antal Pusztai: Mr. Guitar

   

   

   

 • 2021-06-26 18:45 - 2021-06-26 21:30

  A program a Múzeumok éjszakája rendezvény része.

  A Titanic és a magyarok – Weisz Lipót története

  Előadó: Rybár Olivér – geográfus, tanár, helytörténeti kutató

  20.00-21.30

  Zsidó vallási ünnepek – előadó: Dr. Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány kuratóriumának elnöke

   

   

 • 2021-06-26 19:30 - 2021-06-26 21:00

  Snétberger Ferencet a kritikusok és a közönség világszerte a kortárs gitár egyik félreismerhetetlen hangjaként tartja számon. A klasszikus és jazz zenében kifejlesztette egyedi stílusvilágát, amelyet a natív roma dallamok, flamenco gitár technikák, szamba ritmusok és természetesen Bach inspirálnak, mintegy hidat építve a ma és a tegnap között.

  2002-ben Snétberger Ferencet díszpolgárrá avatta szülővárosa, majd 2010-ben Budapesttől részesült hasonló kitüntetésben. Két évvel később, a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki, 2014-ben Kossuth-díjban részesült. Rangos nemzetközi elismeréssekkel is kitüntették, 2021-ben a Német Köztársaság Érdemkeresztjét vehette át.

  Számos szólóalbuma jelent meg, több albumon működik közre partnerként. Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában, Vietnamban és az USÁ-ban is.

  Bővebb információ: balatongitar.hu