’Édes élet’ – Csók István (1865-1961) festőművész kiállítása

Furdozo-noMEGHOSSZABBÍTVA 2012. DECEMBER 31-IG

Vaszary Villa „A” épület 2 szinten

2012. május 05 – szeptember 30.

A Vaszary Villa és a Szent István Király Múzeum közös kiállítása

CSÓK ISTVÁN 1865. február 13-án egy jómódú malomtulajdonos fiaként született Sáregresen. Művészi pályaválasztását édesapja messzemenőkig támogatta, így Csók 1882 és 1887 között festészeti tanulmányokat folytatott, előbb a fővárosban, majd Münchenben és Párizsban. Első munkái az ekkor korszerűnek számító naturalizmus irányához kapcsolódó zsánerképek voltak (Úrvacsora, Szénagyűjtők, Cselédszerzőknél). E műveket számos díjjal ismerte el a külföldi és a hazai szakma, ami rövid időn belül ismertté tette a pályakezdő művész nevét. A gyors sikereket hosszabb válságos időszak követte. 1897-től nagyszabású szimbolista kompozíciókkal kísérletezett, ám mivel elégedetlen volt velük, sorra szétdarabolta azokat (Melankólia, Krisztus és Vénusz.) Megújulást az 1902-től Párizsban töltött hét esztendő hozott festészetében. Nagyszabású aktos kompozíciókkal hívta fel a műkritika figyelmét (Műteremsarok, Thámár, Nirvána, Vámpírok). Az itthon töltött nyarak során talált rá a Sárköz vidékére, amelynek gazdag viselete és népélete számos munkájának ihletője lett. 1910 körül őt is megérintette az expresszionizmus felszabadult festőisége. Az ekkor festett Tulipános láda révén megvalósította a vágyott „nemzeti modernizmus” programját. Hazatérése után a tízes években a francia impresszionizmus festőiségét alkalmazva festett sorozatot kislányáról, Züzüről. Szintén festői felszabadulását jelezte Balaton-képeinek ekkor kibontakozó gazdag ciklusa. 1920 után fokozott megbecsülés övezte: több mint tíz esztendőn át a Képzőművészeti Főiskola tanára és két évig rektora volt, 1922-től pedig a hazai művészek „elitgárdája”, a Szinyei Merse Pál Társaság választotta elnökévé. Ekkor készülnek olyan remekművei, mint a Keresztapa reggelije vagy az Amalfi. 1945-ben jelent meg pályának első szakaszát feldolgozó, irodalmi értékű emlékirata. Csók István 96 éves korában, 1961-ben hunyt el Budapesten. 

Csók István a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb magyar képzőművésze, a francia impresszionizmus legderűsebb hazai követője, az életöröm festője. Hatalmas életműve átível a modern művészet legizgalmasabb időszakán. A művész halálának ötvenedik évfordulója alkalmából 2011 tavaszán BÁLVÁNYOK ÉS DÉMONOK címmel nagyszabású életmű-kiállítása nyílt a székesfehérvári Csók István Képtárban és a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben. A festő gazdag életművéből válogatva ezúttal Balatonfüreden, az impozáns Vaszary Villában folytatódik kiállítása. Csók István képein életre kelnek a békeidők nagyvilági asszonyai, párizsi szalonok és vidéki főúri kastélyok mindennapjai. Felidézi Züzünek becézett kislánya gyermekéveit, az első sétát, a gyerekszoba varázslatos miliőjét. Bepillanthatunk a műteremben folyó munkába, a pózoló vagy pihenő aktok rejtelmes világába. A festővel együtt kalandozunk a Sárköz vidékén, ámulhatunk a sokác viseletek merész színpompáján. Csók magával visz minket megálmodott Árkádiájába, amelyet hol Mohácson, hol a Balaton partján vázolt fel. Ízelítőt kapunk a háború előtti strandéletből, megcsodálhatjuk a tó habjaiból Vénuszként kikelő fürdőzők alakját. A nyaranta Balatonaligán dolgozó festővel merenghetünk a Balaton „rózsaújjú hajnalán”, haragos zöld vizén, opálos csendjén. A Vaszary Villa tárlata számos magyarországi köz- és magángyűjtemény kincseit mutatja be, kiegészítve a festőnek a Szent István Király Múzeumban őrzött személyes bútoraival, tárgyaival.

A kiállítás kísérőrendezvénye a Magyar Plakát Társaság Hommage à Csók István című szabadtéri plakátkiállítása a Vaszary Villa kertjében.
(megtekinthető a múzeumi nyitva tartással egy időben)

 

A kiállítás kurátorai:
Gärtner Petra, Dr. Révész Emese

A kiállított művek tulajdonosai:
Antal-Lusztig Gyűjtemény / Debrecen
Budapesti Történeti Múzeum – Fővárosi Képtár / Budapest
Dr. Csók Sándor
Déri Múzeum / Debrecen
Janus Pannonius Múzeum / Pécs
Kieselbach Galéria / Budapest
Kovács Gábor Gyűjtemény / Budapest
Magyar Nemzeti Galéria / Budapest
MKB Bank / Budapest
Móra Ferenc Múzeum / Szeged
Országos Széchényi Könyvtár / Budapest
Petőfi Irodalmi Múzeum / Budapest
Rippl-Rónai Múzeum / Kaposvár
Szent István Király Múzeum / Székesfehérvár
és más magánszemélyek

 

{gallery}/csokistvan{/gallery}