Díjazták a város múzeumait


Szakmai díjat kapott a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. A Közösségi múzeum elismerést először adták át a Nemzeti Múzeumban rendezett ünnepségen. A 16 elismerésben részesült múzeum közül 10 a legmagasabb szintet érte el, köztük a Füredkult Kft. – ezek az intézmények folyamatosan bevonják a közösségi élet szereplőit a döntéshozatalba.

Az elismerés azt jelenti, hogy a füredi kulturális intézmények (Vaszary Galéria, Jókai Emlékház, Kisfaludy Galéria, Arácsi Népház) megvalósítják a közösségi múzeum eszméjét. A múzeumok rendszeresen bevonják a közösségi élet szereplőit a döntéshozatalba, akik aktívan részt vállalnak a múzeumi feladatok ellátásában is.

A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című, az Európai Unió által támogatott projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kezdeményezése alapján az elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, azaz munkájukba bevonják a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, és más partnereket.

A Közösségi múzeum elismeréssel jutalmazni és ösztönözni kívánják a múzeumi alaptevékenységgel összehangolt közösségépítő munkát, melyben valamilyen módon részt vesznek az önkormányzatok, a lakosok, illetve a civil szervezetek.

A Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. mellett az alábbi intézmények részesültek még elismerésben: a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum, a Marcali Múzeum, a celldömölki Kemenes Vulkánpark,  a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a cigándi Bodrogközi Múzeumporta, a Tatabányai Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum, a tatai Kuny Domonkos Múzeum, a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, és a sümegi Kisfaludy Sándor Emlékház.

Az elismerő okleveleket a Múzeumok Majálisán adták át az intézmények vezetőinek.

Fotó:cselekvokozossegek.hu