Jókai három Rózája a nyertes


A koronavírus járvány miatt idén ugyan a hagyományos helyszínen, a Koloska-völgyben nem lehetett megrendezni a Jókai-bableves főzőversenyt, de a népszerű program szervezői felhívást tettek közzé: Jókai költözzön be otthonainkba, főzzük meg otthon a Jókai-bablevest!

Így, az idei, 18. bableves főzőverseny, a Jókai Napok híján, a versenyre jelentkezők otthonaiban zajlott le. A Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. felhívására több csapat állt neki az eredetileg meghirdetett időpontban, azaz április 25-én, hogy elkészítse a saját Jókai-bablevesét.

A felkért zsűri, Elek Balázs a Sparhelt séfje, Varju Viktor, séf, és Vinkó József, a Magyar Konyha gasztro magazin főszerkesztője, az  ételfotók és a leírások alapján értékelték az elkészült leveseket.

– Nagyon tetszettek a frappáns receptek, a remek történetek. Az ízek, illatok nagyon hiányoztak. Mégis úgy gondolom, hogy mi Sparheltesek jó döntést hoztunk – így Elek Balázs.

Varju Viktor, séf szerint ennyi ízletes mail-t rég látott a szerver. Minden csapat munkáját átlengi a humor, ami ingyen van, főzésnél igen ajánlott, és mindig jót tesz az ételnek! Gratulálok a csapatoknak!

– Habet saporem, odorem et colorem. Vagyis van íze, illata és színe. Az öreg szegedi halász mondja ezt a halléről Mikszáthnál és Jókainál. Most az első kettőről le kellett mondanunk, csak a kép, a recept és a fantáziánk alapján következtethettünk az étel jóságára. Büszke vagyok a csapatokra. Nemcsak főztek, olvastak is, és remekül írtak. Ki kell emelnem az arácsi vírusirtók humorát mind szövegben, mind képanyagban. Az ijesztő, pestisdoktorokra hasonlító főzőket jól ellensúlyozza a képben ravaszul elhelyezett kutyus. A lényeg: A résztvevők tisztában vannak Jókai gondolataival, nem felejtik el a magyar konyha hagyományait. Gratulálok az összes csapatnak – mondta Vinkó József.

A zsűri úgy döntött, hogy valamennyi résztvevő megérdemel egy üveg finom bort, amelyet az Arácsért Alapítvány ajánlott fel.

Harmadik lett a Babbanda csapata, második helyen a Babok királynői végeztek, a verseny győztese pedig a Jókai 3 Rózája csapat lett.

Ezúttal is díjazták a legötletesebb csapatnevet, a Bab-Icu-spájz a korona idején avagy Babranténok vitte el a pálmát.

További részletek, fotók itt.

(2020.04.27.)