Cilinder és lokni a virtuális térben

 

A Vaszary Galériában 2015 óta fogadja a látogatókat a Cilinder és lokni – Osztrák biedermeier képek a Szépművészeti Múzeumból című kiállítás. A Szépművészeti Múzeum egyik legnépszerűbb műtárgyegyütteséből válogató tárlat a 19. század első felében és közepén egész Közép-Európában divatossá vált biedermeier művészeti stílus legrangosabb mestereinek munkáit mutatja be. A mintegy ötven műalkotásából álló, reprezentatív válogatás az online térben nézhető meg, amíg a személyes megtekintés ismét lehetővé nem válik.

– Megnyitása óta a Vaszary Galéria látogatói keresik, érdeklődnek a kiállítás iránt, számos művészetet kedvelő visszajáró vendég pedig minden évben újra és újra megnézi a képeket – mondta Kovács Alex, a galéria munkatársa. – Bízunk benne, hogy a kiállítási idény végéig még személyesen is megtekinthetőek lesznek a 19. század hétköznapi környezetének nyugalmat árasztó békés vagy történelmi témákat feldolgozó drámai jelenetei, a finom esztétikával megfestett portrék és buja csendéletek, amelyeket olyan festőóriások ecsetjei alkottak, mint Friedrich von Amerling, Franz Eybl, August von Pettenkofen, Johann Baptist Reiter vagy Ferdinand Georg Waldmüller – tette hozzá Kovács Alex.

A mesterkélten kimunkált frizurákban elhelyezett rózsák mámorító illata tűpontossággal érzékelhető az osztrák és magyar biedermeier képeket felsorakoztató kiállításon. A zamatosra érett gyümölcs a legoptimálisabb fényviszonyok között ragyog a véletlenszerűséget sugalló, mégis gondosan összeválogatott virágos váza lábainál.

A virtuális tárlatvezetés során Márffy Soós Nórától, a Vaszary Galéria munkatársától megtudhatjuk, hogy a nagyiparosodás korában meggazdagodott családok tagjai ugyanúgy akarták megörökíttetni magukat az utókor számára, mint annak idején az arisztokrácia.
– A füredi kiállítás képein jól láthatóak azok a fantasztikus damaszt, bársony és selyem fátylak, stólák és ruhák, amiket az akkori kor emberei viseltek. A szalonok falain lógó képeken gyönyörűek akartak lenni, és ezt a szándékukat a biedermeier festők tökéletesen meg is valósították. Talán ezen is múlott, hogy ezek a festők általában nem a szegényházakban kötöttek ki. A történelem azonban nem volt az erősségük: így eshetett meg, hogy Ottokár cseh-morva-német választófejedelmet és Rudolf német-római császárt szerepcserével ábrázolja az osztrák Josef Danhauser Füreden kiállított festménye. A megrendelésre készült portrékon kívül a biedermeier mesterek számos belső indíttatású, ugyanolyan finoman kidolgozott alak-ábrázolásokat is készítettek, csakúgy, mint első osztályú technikával megfestett, érzelem-gazdag zsánerképeket, megkapó tájképeket és csendéleteket – tette hozzá Márffy Soós Nóra.

Mivel Bécs komoly népszerűségnek örvendő, divatos mesteritől nagy számban kerültek művek hazai magán- és közgyűjteményekbe, így a meglévő képzőművészeti gyűjtemények egyesítésével létrehozott Szépművészeti Múzeum 1906-os megnyitásakor már tekintélyes sorozattal rendelkezett az osztrák biedermeier festészet kiváló darabjaiból. A későbbi évtizedek során véghezvitt újabb kiegészítéseknek köszönhetően ez az anyagrész a múzeum modern gyűjteményének egyik hangsúlyos, nemzetközi mértékkel is kiemelkedő rangú egységének számít.

 

(2020.05.11.)