Bernarda Alba háza

fotohonlapra2

Federico Garcia Lorca: Bernarda Alba háza

A Kaposvári Egyetem III. évfolyamos színművész szakos hallgatóinak előadása
2017. május 5. 18 óra, Balatonfüred, Anna Grand Hotel, Díszterem

A drámában Bernarda a külvilágtól elzárkózva él öt lányával, bezárva tartja anyját is, csak Poncia, a cseléd hordja a pletykát. A történet temetéssel indul, az apa halála után nyolc éves gyász vár rájuk és a Bernarda által megszabott szigorú hagyományokat kell követniük. „Úgy kell majd élnünk, mintha téglával falaztunk volna be ajtót, ablakot. Addig majd a kelengyéteket varrjátok.”

{gallery}bernarda{/gallery}

Sötét szoba, csend, rácsok az ablakokon, megrebbenő függönyök, leselkedő szemek, elfojtott vágyak, fojtogató légkör, feltörő indulatok, fülledtség, hőség, kényszerű, zsarnoki rendszabályok . Csak Adela, a legkisebb lány nem nyugszik bele sorsába : „Nem szokom meg! Nem akarok rabságban élni . Nem akarom, hogy elfonnyadjon a testem, mint a tiétek, nem akarok szobában megaszalódni . Holnap újra felveszem a zöld ruhámat, és kimegyek az utcára! Ki akarok menni innen!” Hét nő, hét különböző személyiség, akik szabadságra és szerelemre vágynak, s akiket egy közös sorsra ítélt a merev, természetes ösztönöket elnyomni akaró hagyomány és rend, ami végül tragédiához vezet.
A dráma kéziratának végén a június 19-ei dátum szerepel, s Federico Garcia Lorcát pontosan két hónap múlva gyilkolták meg a Bernarda élet ellenes eszméit követő és a szabadságot el nem tűrő falangisták.
A Kaposvári Egyetem III. évfolyamos színművész szakos hallgatóinak előadása
Rendező : Kéri Kitty
Osztályvezető tanár : Eperjes Károly

Időpont : 2017. május 5. 18 óra
Helyszín : Balatonfüred, Anna Grand Hotel, Díszterem
Jegyár : 1500 ft Diák / Nyugdíjas : 1000 ft

Szereposztás :
BERNARDA : Török Sára
ADELA : Kádas Petra
MARTIRIO : Maizác Stefánia
AMELIA : Varga Fekete Kinga
MAGDALENA : Sziládi Hajna
ANGUSTIAS, SZOLGÁLÓ : Bach Zsófia
PONCIA : Orosz Csenge
MARIA JOSEFA, KOLDUSASSZONY, PRUDENCIA : Papp Barbara